Haos na Svetskom prvenstvu: Švedske fudbalerke morale da pokazuju svoje genitalije da bi dokazale pol

Vesti 28.06.2023 18:00 0

Švedske fudbalerke morale su da skidaju donji veš i da pokažu svoje genitalije lekaru kako bi dokazale da su žene kako bi mogle da igraju na Svetskom prvenstvu

Haos na Svetskom prvenstvu: Švedske fudbalerke morale da pokazuju svoje genitalije da bi dokazale pol

Profimedia

Šokantan incident dogodio se tokom Svetskog prvenstva za žene u Nemačkoj 2011. godine, kako je napisala Nila Fišer, kapiten tima, u svojoj autobiografiji.

Nila Fišer je jedna od najboljih švedskih fudbalerki. Ovaj 38-godišnjakinja je za reprezentaciju od 2001. do 2022. godine odigrala 144 utakmice. Takođe je šest godina igrala u nemačkoj Bundesligi. Prošlog decembra, Fišer je objavila da se povlači. Godinama je jedan od vodećih sportista koji aktivno podržava LGBTK+ osobe.

 

 

"Morali smo da skidamo gaćice i pokažemo genitalije"

U junu je na tržištu izašla Fišerova biografija pod naslovom „Nisam ni pola od toga“, u kojoj je fudbalerka, između ostalih, ispričala: sve o tome šta se događalo tokom Svetskog prvenstva u Nemačkoj 2011. Prema njenoj izjavi, igračice švedske reprezentacije morale su da se podvrgnu ponižavajućem postupku.

 

 

"Rečeno nam je da ne bi trebalo da se brijemo 'dole' u narednim danima jer ćemo morati da pokazujemo doktoru svoje genitalije", napisala je Fišer. Fudbalerka je priznala da igračice nisu razumele zašto bi to morali da urade. "Pitali smo se da li treba da kažemo ne, ali u isto vreme, niko od nas nije želeo da izgubi priliku da igra na Svetskom prvenstvu. Znali smo da moramo da završimo sa ovim, bez obzira na to koliko je bilo bolesno i ponižavajuće."

Ponižavajući incident se dogodio nakon što se ispostavilo da su tri muškarca bila u timovima Nigerije, Južne Afrike i Gane.

Fišer dodaje da nijedna od igračica njih nije razumela zašto su morale da se podvrgnu ovom procesu kada se pol igrača može utvrditi brzim DNK testovima.

Igračice su morale da skinu donji veš i da pokažu svoje genitalije fizioterapeutu koji se nalazio u svlačionici.

"Kada smo sve bile pregledane, odnosno pokazale genitalije, naš timski lekar je mogao da potvrdi da je reprezentacija Švedske u potpunosti sastavljena od žena", napisala je Fišer.

Zvaničnici FIFA koji su čuli za ovo i od ostalih igrača objavili su saopštenje u kojem priznaju da su tokom Mundijala bili obavezni testovi da bi se utvrdio pol igrača, ali nisu tražili konkretan fiziološki pregled, koji je fudbalerka opisala u svojoj knjizi.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading