Pozovu vas na svadbu i na pozivnici napišu koliko para da im donesete: Janko i Marija su razočarali svoje goste, ali to nije najstrašnije

Vesti 28.06.2023 11:38 0

Detalje o ovom neobičnom gestu Janko i Marija podelili su na društvenim mrežama, a jedan od gostiju koji će prisustvovati venčanju nije krio svoje razočaranje

venčanje

Shutterstock

 

Početak sezone venčanja doneo je sa sobom i glavobolju gostima koji razmišljaju o novčanom poklonu za budući bračni par. U Srbiji je retko ko sklon darivanju bele tehnike ili putovanja, pa se koverta s novcem smatra sigurnim izborom. Ipak, Janko R. i Marija S., koji organizuju venčanje početkom septembra u jednom popularnom restoranu u beogradskom naselju Banjica, odlučili su da svoje zvanice unapred obaveste o očekivanoj svotu novca. Na samoj pozivnici su naveli cenu "stolice" na njihovoj svadbi.

Detalje o ovom neobičnom gestu Janko i Marija podelili su na društvenim mrežama, a jedan od gostiju koji će prisustvovati venčanju nije krio svoje razočaranje.

Marko, prijatelj mladenaca, izrazio je svoje razočarenje nakon što je dobio pozivnicu za venčanje, na kojoj je jasno pisalo da je cena stolice na svadbi 45 evra. "Janko i Marija su moji prijatelji, odmah sam ih nazvao i rekao im da su van pameti. Ljudi, ovo je nenormalno! Vi uslovljavate goste koliko para treba da donesu na svadbu. To sam im jasno stavio do znanja. Međutim, iznenađenje je bilo još veće kada sam shvatio da oni nisu pokazali ni trunku stida, već su me prekorili", napisao je Marko.

Umesto da se suoče s kritikama, kako je očekivao, Marko je dobio negativne reakcije od svojih prijatelja. "Zamislite, oni su se uvredili što sam to komentarisao. Čekajte malo, prijatelji, vi mene uslovljavate da donesem 45 evra, a dolazi cela moja porodica - otac, majka, brat i ja. Ako je stolica po osobi 45 evra, to znači da porodično treba da poklonimo najmanje 180 evra. Stvarno, ovo je preterano", dodao je Marko. "Ako bismo pratili ovu 'matematiku', to znači da porodica s troje dece treba da donese više od 200 evra, što je možda previše", naglašava Marko.

Marko smatra da je postupak Janka i Marije potpuno pogrešan, jer oni žele da "izvuku" svadbu i pokriju troškove venčanja novčanim darovima svojih gostiju. Iako priznaje da je takva praksa u Srbiji uobičajena jer ljudi organizuju svadbe kako bi zaradili, smatra da mladencima ne treba govoriti koliko para da donesu kao poklon. Po njemu, to nema smisla.

Razmišljanja o iznosu novca koji bi trebalo doneti na venčanje su raznolika. Nekada je važilo pravilo da se bez 100 evra ne ide na venčanje, ali sada postoji nedoumica - da li je to 100 evra po porodici ili po osobi. Predsednik Udruženja "Ivent industrija Srbije", Boško Bubanja, ističe da bi se moglo reći da je to 100 evra po osobi. Međutim, naglašava da se vremena menjaju, troškovi svadbe rastu, a inflacija takođe utiče na cene. Mladenci obično organizuju svadbu iz najboljih namera, a prijatno su iznenađeni kada svi gosti dođu i ako su pokloni pristojni. Roditelji i kumovi su tu da pojačaju darove, a nakon pokrivanja troškova, mladencima ponekad ostaje nešto novca za putovanje ili opremanje doma.

Različiti komentari na Markovu objavu na Fejsbuku pokazuju da ne postoji univerzalno pravilo o iznosu novčanog poklona za svadbu. Neki smatraju da je 50 evra sasvim dovoljno za manje bitne goste, dok za bliske prijatelje predlažu iznos od 100 evra. Kumovi se često smatraju obavezničkim darodavcima, pa se za njihov poklon preporučuje iznos od 200 do 300 evra. Poneki komentari sugeriraju da je bitno razmotriti svoje mogućnosti i doneti poklon u skladu s njima, te da razumevanje i podrška iznad novčane vrednosti igraju važnu ulogu.

Komentari (0)
Loading