Srbi pričaju o mračnoj strani sjajnog Dubaija: Pravila iz Kurana koja treba da se znaju kao pesma, našim ljudima su čudna

Vesti 26.05.2023 18:56 1

Pravila ponašanja u Dubaiju su veoma stroga i treba ih znati ukoliko planirate da putujete tamo

Srbi pričaju o mračnoj strani sjajnog Dubaija: Pravila iz Kurana koja treba da se znaju kao pesma, našim ljudima su čudna

Shutterstock

 

Svi znaju Dubai kao igralište za bogate, matičnu bazu milionera iz celog sveta. Dubai važi za jednu od najatraktivnijih destinacija u svetu, a posebno je popularan među Balkancima.

Tamošnji stil života prosečnom Srbinu je jeziv, a iako je jedan od sedam arapskih emirata deluje kao nezavisna, moderna grad-država. Međutim, postoje pravila ponašanja koja svi turisti treba da znaju kako ne bi upali u probleme.

Potrebna vam je dozvola za alkohol u Dubaiju

Alkohol je dozvoljen u Dubaiju i, verovali ili ne – ima ga u izobilju, ali postoje i pravila o njegovoj konzumaciji. Nemuslimansko stanovništvo može piti alkohol ukoliko to čini unutar oblasti koje imaju dozvolu za prodaju alkohola. Najčešće ćete čašicu žestokog pića popiti u privatnim hotelima i noćnim klubovima.

Ukoliko se preselite u Dubai zakon će vam, kao i svom tamošnjem stanovništvu, omogućiti da aplicirate za licencu o koriščenju alkohola u svom domu. Nezakonito je kupovati alkohol i piti ga, čak i u svojoj kući, ukoliko nemate dozvolu. Javno opijanje i vožnja u alkoholisanom stanju (kao i prekoračenje brzine), obavezno se završava pritvorom i deportacijom.

Pravila oblačenja u Dubaiju

Svi stanovnici Emirata se oblače konzervativno, i uvek će očekivati da i vi to činite; makar na javnim mestima, kao što su šoping centri, restorani i šetališta. Pravilo je da se ne nose prekratke suknje, haljine i šortsevi, providni materijali koji otkrivaju previše delova tela, kao ni bilo kakvi (uvredljivi) slogani na odeći. Psovanje u javnosti kažnjava se sa 30 dana u zatvoru.

Dubai pravila oblačenja za turiste ne propisuje toliko striktno, pa se možete kupati u kupaćim kostimima (adekvatnih veličina). Onog trenutka kada napsustite plažu ili bazen, morate obući nešto preko kupaćeg i tako prekriti "uvredljive" delove tela. Svaki vid neposlušnosti tumači se kao nepoštovanje i preti kaznom zatvora.

Kupovina lekova i narkotika u Dubaiju

Slično kao kod kozumacije alkohola, u Dubaiju postoji nulta tolerancija na kupovinu i upotrebu narkotika, čak i nekih lekova u apotekama. Čak iako se nađete samo na aerodromu u Dubaiju, određene lekove ne smete imati u svom neseseru. Lekove koje nosite za svoje zdravstveno stanje morate opravdati dijagnozom.

Javno razmenjivanje nežnosti je i držanje za ruke

Grljenje i ljubljenje u Dubaiju se ne toleriše na javnim mestima, pa se trudite da nežnosti razmenjujete unutar svog smeštaja. Ukoliko ste venčani, najdalje što možete otići je držanje za ruke. Vlasti će proveriti vašu venčanicu, tako da ne rizikujte. Nevenčanim parovima ni to nije dozvoljeno.

 

Komentari (1)
Loading
I STA JE TU LOSE?
26.05.2023 20:43

Jel bolje da im deca dolaze u skolu sa flasom piva u ruci, kao u evropi? Jel bolje da pijani voze automobile kao kod vas? Jel bolje da se droga prodaje na svakom uglu, cak i decijim vrticima, kao kod vas? Proveo sam dugo vremena u Dubai(ju) i znam o cemu pisem, a to sto ste vi nabrojali kao negativno, moglo bi se reci da nemate pojma o cemu pisete. Narod kulturan, sredjen i za svaku pohvalu, i sera je sto ni u cemu ne lici na kriminalni balkan.