Izbegao je smrt za dlaku: Mislio je da je samo MAMURAN, a onda je završio na operacionom stolu

Vesti 21.05.2023 19:00 0

Džemil Razak (25) iz Nortona u Engleskoj umalo je izgubio život u martu 2022

Izbegao je smrt za dlaku: Mislio je da je samo MAMURAN, a onda je završio na operacionom stolu

Printscreen/Youtube

Nakon što je proveo noć u kafani sa prijateljima, sutradan se osećao kao da ima „najgori mamurluk u svom životu”. Imao je glavobolju i mučninu, ali to nije bilo sve. Sledeći simptomi su toliko uznemirili njegove roditelje da su pozvali hitnu pomoć.

Kada je student Univerziteta u Lidsu Džemil Razak, iz Nortona, primljen u odeljenje za moždani udar u Univerzitetskoj bolnici North Tees, on je bio najmlađi pacijent tamo. Drugi su, rekao je za ITV, bili u 60-im i 70-im godinama. Nikada ne bi pomislio da bi neko poput njega – mlad i naizgled savršeno zdrav – takođe mogao da dobije moždani udar.

Sve se dogodilo u martu 2022. godine tokom prolećnog raspusta na univerzitetu. Džemil je uveče otišao u pab sa svojim prijateljima. Nakon nekoliko pića, otišli ​​su svako svojim putem.

Kada je Džemil ušao u kuću, njegovi roditelji su se zabrinuli zbog njegovog stanja. Jer kada je pokušao da ustane, pao je na pod. Ubedio ih je da će sutra biti dobro – opisuje gazettelive.co.uk. Ali kada se probudio, osećao se još gore. Imao je glavobolju i strašnu malaksalost.

„Kao da sam imao najgori mamurluk u životu“, rekao je.

Posle nekog vremena shvatio je da ima problema i sa kretanjem desne strane tela. Tada je već znao da je to nešto ozbiljnije od mamurluka i pozvao je roditelje. Pozvali su hitnu pomoć.

Testovi su pokazali da ima rupu u srcu

Simptomi 25-godišnjaka ukazivali su na moždani udar, što je potvrđeno testovima. Ispostavilo se da je student imao malu rupu u srcu koja je omogućavala da krv, a samim tim i bilo kakvi ugrušci, teku između srčanih zalistaka i u telo, kao i u mozak. Ovo je dovelo do moždanog udara.

Džemil je na odeljenju više od dve nedelje, ali posledice moždanog udara ga i dalje pogađaju. Brzo se umara i zaboravlja značenje reči. Nedavno je podvrgnut i operaciji srca. Zdravstveni problemi su ga naterali da prestane da studira, ali se nada da će uskoro završiti studije. Sada učestvuje u kampanji Nacionalne zdravstvene službe Velike Britanije (NHS) #StrokeAvarenessMonth za podizanje svesti o moždanom udaru.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)
Loading