Problemi sa KILAŽOM kod dece: Majka POBESNELA i napravila HAOS - Ona ima samo PET godina, a rekli su da je PREDEBELA

Vesti 07.12.2021 08:50 0

Majka dvoje dece je osudila zdravstvene radnike zato što su njenu petogodišnju ćerku svrstali u kategoriju gojazne dece. Žena je rekla da ove vrste procena mogu podstaći probleme mentalnog zdravlja kod najmlađih

Problemi sa KILAŽOM kod dece: Majka POBESNELA i napravila HAOS - Ona ima samo PET godina, a rekli su da je PREDEBELA

Shutterstock

ema Flečer (37) dobila je pismo od britanske zdravstvene službe, koje je uključivalo merenje težine i visine njene petogodišnje ćerke Lili. Rezultati su pokazali da je težina devojčice veća od prosečne preporučene za njen uzrast. Džema je kritikovala zdravstvo, rekavši da bi takva poruka mogla da podstakne probleme mentalnog zdravlja i poveća anksioznost i stres kod adolescenata i roditelja.

- Bila sam apsolutno zgrožena i šokirana kada sam pročitala da je Lili klasifikovana kao gojazna. Ona je mala. Moja porodica mi je rekla da ne brinem jer to je samo slovo, a svi znaju da on nije prekomerne težine - komentariše ona u intervjuu za britansku štampu.

- Pritisak da izgledate na određeni način već je dovoljno težak, a to zaista može učiniti vaše dete iskompleksiranom - dodala je ona.

Nacionalni program merenja dece

Testove je sproveo NHS u školama u oktobru u okviru Nacionalnog programa merenja dece (NCMP). Visina i težina dece su merene da bi se pronašao indeks telesne mase deteta (BMI), a zatim upoređeni sa nacionalnim prosekom. U pismu, Džema je obaveštena da je Lili visoka 114,9 cm i teška 24,6 kg, što je klasifikovano kao "prekomerna težina".

U pismu je devojčici ponuđen besplatan 12-nedeljni program zdravog načina života i predloženo je da Džema ohrabri svoju ćerku da "učini jednostavne promene kako bi bila aktivnija", iako njena majka kaže da je u formi i zdrava. Džema je pozvala NHS da napravi liste na osnovu visine deteta, a ne statistike.

- Da je to bilo bolje objašnjeno u pismu, možda ne bi izazvalo toliko brige i strepnje. Neko samo stavi brojeve na kompjuter i šalje pisma porodicama - prokomentarisala je ona.

Šta mislite o tome?

Komentari (0)
Loading