Jednojajčane bliznakinje osećaju ISTE simptome: Sofiji je dijagnostifikovan RAK, a kad su njenu sestru pregledali, doktori su se IZNENADILI

Vesti 18.04.2023 14:50 0

'Sindrom blizanaca' je retka pojava koja se dešava kod jednojajčanih, a Sofija i Megan su dokaz da se taj sindrom ipak javlja

Jednojajčane bliznakinje osećaju ISTE simptome: Sofiji je dijagnostifikovan RAK, a kad su njenu sestru pregledali, doktori su se IZNENADILI

Profimedia

Dve identične bliznakinje pate od istih simptoma raka - iako samo jedna od njih zapravo ima bolest. 

 

Sofiji Voker, iz  Edinburga , dijagnostifikovan je Vilmsov tumor, vrsta raka bubrega, 2017. godine, u dobi od 10 godina.

U šest godina od tada, Sofija je tri puta otišla u remisiju, ali je nažalost ponovo u decembru. 

Za to vrijeme, 16-godišnjakinja blizanka Megan iskusila je mnoge od istih simptoma, uključujući bolove u stomaku i leđima, bledo lice i gubitak težine .

Megan je podvrgnuta magnetnoj rezonanciji od glave do pete, koja je bila potpuno čista. Njeni doktori su taj fenomen nazvali 'sindromom blizanaca'. 

Rebeka Voker, majka devojčica, rekla je: 'Kada je Sofiji prvi put dijagnostifikovan rak, Megan je imala sve simptome. 

'Ljudi stalno komentarišu kako bolesna izgleda - čak je bleđa od svoje sestre.' 

Vilmsov tumor je vrsta karcinoma bubrega kod dece, koja najčešće pogađa decu mlađu od pet godina.

Dobio je ime po dr. Maxu Wilmsu, koji ga je prvi otkrio, a svake godine u Velikoj Britaniji se dijagnostifikuje oko 90 dece. U SAD ima 500 do 600 slučajeva godišnje. 

Sofiji je rak dijagnostifiovan 25. oktobra 2017. nakon što je iskusila jake stomačne grčeve. Imala je četiri sedmice hemoterapije i operaciju za uklanjanje tumora.

Nakon dodatnih 27 nedelja hemoterapije, Sofija je otišla u remisiju u aprilu 2018. 

Ali u januaru 2020. rutinski MRI pokazao je 'nešto zabrinjavajuće' na njenoj kičmi.

Pandemija Kovida odložila je dalje lečenje - operaciju i tronedeljni kurs radioterapije - ali Sofija je ponovo otišla u remisiju u januaru 2021.

Potom je u decembru te godine dobila recidiv i bila je podvrgnuta hemoterapiji do maja 2022. godine.

U novembru, Sofija je po treći put otišla u remisiju, ali nakon pregleda samo mesec dana kasnije, doktori su rekli da njeni rezultati "nisu dobri".

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading