Nina iz Beograda pripada kremu SVETSKOG društva: Ona je poznata preduzetnica, a u njen izum se kunu Dikaprio i Skarlet Johanson

Vesti 20.03.2023 12:30 0

Nina Monte Karp je preduzetnica i suosnivačica startapa koji je razvio prvu pametnu kolevku, dizajniranu da ljulja i umiruje bebu kad plače i omogućava da beba spava sigurno na leđima

Nina iz Beograda pripada kremu SVETSKOG društva: Ona je poznata preduzetnica, a u njen izum se kunu Dikaprio i Skarlet Johanson

Profimedia

 

Pre 40 godina Nina Monte Karp se iz Beograda preselila u Ameriku. Pokrenula je sopstveni biznis, a punu afirmaciju i prepoznatljivost stekla je nakon što je njena kompanija proizvela takozvanu pametnu kolevku. 

Poenta pametne kolevke je, kaže Nina, ta da beba u njoj ne može da se okrene sa pozicije ležanja na leđima na stomak. Može se okrenuti malo ulevo ili udesno - ali ne skroz.

Kako bi mi Nina što preciznije dočarala na koji način pametna kolevka ljuljuška i umiruje bebu, neko vreme smo tražile pravu reč. Nije to klasično ljuljanje, truckanje niti vibriranje, osećaj je kao da ste u nekom želeu koji vas lagano pomera na jednu pa na drugu stranu - tako da vas suptilno uspava, a da vas ne trese.

 

 

Kako je Nina rekla u jednom intervjuu, je prva umrežena pametna kolevka u svetu koja je više virtuelni robot-dadilja, koja pomaže roditeljima 24 sata dnevno, ljulja i šuška bebu cele noći i dana, dodajući dva sata i bebinom i roditeljskom spavanju. Plus, kada beba plače, automatski reaguje potpuno istim tipom pokreta i zvukom koji se nalazi u maminoj materici, a koje takođe koriste i iskusne dadilje, što umiruje plakanje za nekoliko sekundi.

Taj njen projekat je toliko popularan da u njega investiraju i holivudske zverke poput Leonarda Dikaprija i Skarlet Johanson, a rado ga koriste mnogi – od evropskih kraljevskih porodica do zvezda kao što su Ilon Mask, Bijonse, Kejt Hadson, ali i mame i tate koji nisu među slavnima.

 

 

A da se Nina kreće u društvu najmoćnijih na planeti, pokazuje i jedna fotografija koju je nedavno objavila na Instagramu. Na njoj je ona sa Kamalom Haris, najmoćnijom ženom u Americi, potpredsednicom Sjedinjenih Država. Ovu prijateljsku porodičnu fotografiju Nina je objavila uz čestitke za Božić.

 

 

Nina je rođena u Beogradu 1963, a njen ujak Milan Panić bio je predsednik Vlade Jugoslavije. Udata je za poznatog američkog pedijatra i autora dr Harvija Karpa s kojim ima ćerku Leksi i s kojim živi u Los Anđelesu.

Komentari (0)
Loading