Osećala je da se beba NE POMERA: Lekari su joj rekla da ide kući i da NE PANIČI, a posle dve nedelje je bila NAJTUŽNIJA žena na svetu

Vesti 26.02.2023 16:45 0

Kada je Ejmi Falkoner rečeno da je doživela pobačaj, slomljena majka je to znala i pre lekara

Osećala je da se beba NE POMERA: Lekari su joj rekla da ide kući i da NE PANIČI, a posle dve nedelje je bila NAJTUŽNIJA žena na svetu

Shutterstock

 

Ejmi Falkoner je upozorila lekare dve nedelje pre nego što joj je saopšteno, da je njeno nerođeno dete možda umrlo.

Ova 38-godišnjakinja je rekla da je "naterana da se oseća glupo" - ali dve sedmice kasnije, užasna vest je potvrđena na skeneru.

Ajmi je saopšteno da je izgubila bebu i poslali su je kući da se s tim suočava.

U februaru 2019. godine se desio pobačaj i to četvrti po redu. Ejmi je godinama pokušavala da dobije bebu.

Ajmi to opisuje kao  najgore iskustvo, rekla je kako je to "najgoru stvar koja joj se ikada dogodila".

- Kada dobijete bebu, ima toliko pomoći, podrške i stručnosti – ali gde je to za one koji je izgube? - zapitala se Ejmi.

Kada je Ejmi zatrudnela u decembru 2018, stvari su krenule nizbrdo u devetoj nedelji.

Prestala je da oseća koje dolaze s ranim delom trudnoće i to je alarmiralo da ode kod lekara da proveri da li je sve  redu.

- Ali rečeno mi je da će sve biti u redu, da ne brinem, u suštini, uveravali su me da umišljam i da bezveze dolazim - rekla je Ejmi koja tvrdi da je duboko u sebi znala da nešto nije u redu sa  bebom.

Dve sedmice kasnije, Ejmi je bila na skeniranju jer je imala blago krvarenje, poznato kao mrlja.

Njena nerođena beba više nije imala otkucaje srca, što Ejmi kaže da je znala sve vreme.

Smatralo se da je uzrokovana vanmaterničnom trudnoćom - kada se oplođeno jaje implantira u jajovod, a ne u maternicu, ostavljajući ga bez dovoljno prostora za rast.

Ejmi je morala da ode u bolnicu na ponovljene pretrage gde je bila okružena srećnim novim mamama i njihovim bebama.

- Svaka dva dana, ulaskom u porođajno odeljenje, pored majki koje su upravo rodile, morala sam da se pravim da sam i ja srećna, bila sam zbog njih, a u dubini duše sam se raspadala - rekla je.

Znala sam da nešto nije u redu

Srećom, Ejmi i njen verenik Frejzer Ruterford sada imaju sina - Roko je rođen u julu ove godine.

Ali novopečena mama želi da se obrati svim mamama koje su izgubile svoju decu i da im kaže da nisu same sa tim groznim osećajem. Takođe je odlučna da navede ljude da o tome pričaju otvorenije, s obzirom da je to tako uobičajeno. 

- Ne tako davno bila sam na Zoom pozivu sa još pet žena, a četiri od nas su prošle kroz pobačaj. Niko od nas ranije nije znao, to je bio prvi put da je neko od nas to pomenuo jedno drugom.

Pobačaj može biti duboka psihološka trauma za oba roditelja, gotovo učetvorostručujući rizik od samoubistva, udvostručavajući šanse za depresiju i povećavajući rizik od anksioznosti.

Svaki put povećava šanse za naknadni gubitak trudnoće za oko deset posto i ostavlja žene podložnijima srčanim bolestima i krvnim ugrušcima, te pod povećanim rizikom od budućih trudnoća koje se završavaju prevremenim rođenjem ili se bebe ne rode žive.

 

Komentari (0)
Loading