"Obuci mu nešto CRVENO, da BOGINJE izađu što pre": Ako slušate "doktore" sa mamećih Vajber grupa, dobro su vam deca i ŽIVA

Vesti 23.11.2022 11:07 1

Uvek se vodila polemika oko tradicionalnog načina odgajanja i lečenja dece i savremenih metoda. Jedno je sigurno, postoje "dobronamerni" saveti koji nam vređaju inteligenciju, ali ne mogu da prođu neprimećeno

"Obuci mu nešto CRVENO, da BOGINJE izađu što pre": Ako slušate "doktore" sa mamećih Vajber grupa, dobro su vam deca i ŽIVA

Viber

 

Viber grupe koje mame samoinicijativno oforme, urade to da bi bile korisne. Ali mnogo češće nas od srca nasmeju ili pak iznerviraju do te mere da pomislimo da ćemo da zaglupimo od toliko "besmislenih" saveta.

Najčešće korisnici nisu dobro obavešteni pa ili ne znaju ili ignorišu pravila koja nalaže takva ili slična grupa. Slobodni su da "izbace" komentare koji se graniče sa zdravom logikom. Ali ti komentari ne prolaze nikakvu filtraciju, pa samim tim i izazivaju više pažnje nego ovi korisni.

Tviter je prava riznica duhovitih opisa različitih Viber grupa koje svakodnevno koristimo, nekad i protiv svoje volje.

Problem nastaje kada se pored ovih važnih informacija provlače i neke nebitne i nevažne stvari, a neretko dolazi i do rasprave, pa se dešava da roditeljima promaknu važne informacije jer se grupe zatrpavaju nepotrebnim porukama.

Jedna od novijih tema koje je aktuelna kod većine roditelja pa i grupama sa sličnom tematikom su boginje kod dece.

Imamo utisak da se sve češće ponavljaju slučne teme. Boginje su uvek "aktuelne", a saveti različiti. Stvara se utisak da je namjanje onih svrsishodnih, da bi bilo najbolje da roditelji sa detetom posete lekara.

Tako smo se ponovo vratili na istu temu, da li deci treba oblačiti crvenu garderobu nakon što se jave prve boginje kako bi „što pre izbile“.

Naime, jedna majka posavetovala je drugu da dete obuče u crveno i što pre ga odvede lekaru nakon čega se povela čitava rasprava o tome da li boginje prepoznaju boje, kakve to veze ima sa boginjema i da li je moguće da u 21. veku govorimo o ovome.

Viber

 

 

 

 

Podsetićemo i na sličan savet koji se pre nekoliko meseci delio mrežama, njih je doktor „savetovao da ga obuku u crveno jer ta boja odbija UV zrake“.

Viber

 

U našem društvu postoji i izraz za mame koje se stalno javljaju na Viber grupama, dele savete i kada to niko ne traži, najbolje sve znaju, upućene su u sve – to su mamike.

Teško napuštaju roditeljske Viber grupe, to im je omiljeno boravište i u pola noći obavezno nešto primete, mudro zaključe ili daju neke predloge.

Stiče se utisak da su Viber grupe nekima jedina prilika da se druže.

 

 

Jasno je da je svakome data mogućnost da iznese svoj stav, ali poruke poput saveta da se dete obuče u crvenu da bi ga što pre prošle boginje, takav pristup ume da iritira, da guši, ali i da poljulja samopouzdanje ili vas prosto iznervira. A i Viber grupe na taj način gube svoj smisao.

Kako biste sebi olakšali ovu agoniju na Viber grupama možda da probate da sami pokrenete priču o nekim pravilima – vremenu kada mogu da se šalju poruke, temama o kojima ćete komunicirati, načinu komunikacije, filtraciji besmislenih komentara poput oblačenje deteta u crveno…

 

Komentari (1)
Loading
Neda
23.11.2022 17:32

Pitajte svaku Baku i reći će vam isto za crvenu garderobu,šta se sad svi čude i smeju...i meni su rekli da obučem decu u crveno tad pa ih nisam poslušala...kad sam ja bila mala doktor je mojoj mami rekao da me ne kupa 7 dana a sada savetuju tuširanje..imam četvoro dece i ne slušam babske priče,poslušam savet doktora...a za viber grupe u vrtiću...pa to je haos....