Plašite li se STAROSTI? Medicinske sestre su PRETUKLE staricu, a mi se pitamo KAD se NASILJEM zamenilo POŠTOVANJE?

Vesti 04.11.2022 17:37 1

Juče je u domu za stara lica premlaćena jedna starica. I to od strane medicinske sestre koja ne mora da položi Hipokratovu zakletvu da bi znala da joj je posao da pomaže ljudima

Plašite li se STAROSTI? Medicinske sestre su PRETUKLE staricu, a mi se pitamo KAD se NASILJEM zamenilo POŠTOVANJE?

printscreen/Tviter

Pojavio se snimak iz Peći iz doma za stara lica, gde tri medicinske sestre maltretiraju staricu.

I niste pogrešno pročitali, maltretira je medicinska sestra, osoba koja je svesno odabrala poziv da pomaže starim i nemoćnim licima.

Neretko čitamo, pišemo i susrećemo se sa različitim vidovima nasilja. Nasilje nad ženama, nasilje nad decom, generalno porodično nasilje, vršnjačko nasilje. 

Sada prvi put pričamo o jednom drugačijoj vrsti nasilja, koja je toliko jeziva, da je za nju potrebno izmisliti novu reč.

Možda i najtužnija, jer se radi o najnemoćnijoj žrtvi. Samoj, staroj i napuštenoj ženi. Radi se o jednoj starici koja skončava svoje poslednje dane u domu za stara lica i koju negovateljka, umesto tople reči, pomoći i milovanja, brutalno i sa osmehom na licu šamara kao vreću "ničega". I to na svom radnom mestu.

Šamara je samo zato što je stara i nemoćna.

Samo zato što je nezaštićena, nejaka i slaba.

U starosti, kad već potpuno zaboravlja i kad je s njenim razumom otišla i sposobnost racionalnog govora, nije imala nikakvu šansu da se odbrani, čak ni verbalno.

– Primeniti nasilje nad sedamdesetogodišnjom ženom… Tri sestre, jedna joj je držala ruke, dok su joj se druge smejale – to je kraj sveta - izjavila je njena ćerka koja je ovaj put imala "sreću" da bestidnice objave video i da na neki način uzvrati "udarac" barem zakonskom pravdom.

Inače, starica bi umrla kao ostavljena, sama, stara i kao žrtva nasilja za koju je potrebno izmisliti novu reč.

Podsećamo, dve žene, koje su inicijalno uhapšene, osumnjičene su za krivično delo „napad“, dok je treća osoba, koja je uhapšena kasnije tokom dana, osumnjičena za delo „neovlašćeno fotografisanje ili snimanje“.

Na snimku se jasno vidi agresija medicinskog osoblja, koje očigledno nisu svesne poziva za koji su se same odlučile, na koji niko ne može da bude nateran i odrekle su se odgovornosti. Posao zdravstvenog radnika nije uopšte lagan i potrebno je mnogo rada, truda, učenja, strpljenja, saosećanja, a najviše razumevanja i ljubavi. Posao medicinskog radnika podrazumeva pre svega humanost, koja je u slučaju ovih negovateljki nestala, prestala ili je nikada nije ni bilo.

Osobe poput ove starice, dolaze u zdravstvene ustanove ili domove za stare jer im je potrebna tuđa nega. Jer ne mogu više same. A kada na svom terenu zakažu medicinski radnici, i još dignu glas ili kao u ovom slučaju ruku na nemoćnu staru ženu, pitamo se plaše li se starosti?

Nemoćnim i starim licima je potrebna pomoć, pa makar to bila i lepa reč koja leči.

Komentari (1)
Loading
Jellena
04.11.2022 17:49

Strašno i pretužno....