Bila je TRUDNA kada su je SILOVALI: Zbog odluke VLADE, cela Indija ustala na noge -Veliki protesti su u toku (FOTO)

K.Ć. Vesti 19.10.2022 17:25 0

U Indiji se nastavljaju skandalozne odluke zvaničnika da oslobode jedanaest muškaraca osuđenih na doživotnu robiju zbog grupnog silovanja 21-godišnje trudnice

Bila je TRUDNA kada su je SILOVALI: Zbog odluke VLADE, cela Indija ustala na noge -Veliki protesti su u toku (FOTO)

Profimedia

Njihova žrtva, Bilkis Bano, nije samo primorana da ponovo proživljava traumu. Danas se i plaši za svoj život. Dok su se njeni silovatelji na slobodi, ona živi bežući od stvarnosti. U poslednje dve decenije selila se više od 20 puta.

U avgustu - na Dan nezavisnosti Indije - jedanaest muškaraca pušteno je nakon petnaest godina u zatvoru. Oni su 2008. osuđeni na doživotnu kaznu zatvora zbog grupnog silovanja koje su počinili tokom verskih nereda u državi Gudžarat. "Zbog dobrog ponašanja" pušteni su ranije.

Indijski zakon dozvoljava zatvorenicima da podnesu zahtev za puštanje na slobodu nakon što odsluže 14 godina. Pravila su pooštrena 2014. i od tada nisu uzimala u obzir neke kriminalce, uključujući silovatelje i ubice, sve do sad. 

U avgustu su širom Indije održani protesti protiv odluke vlade da pusti muškarce. Demonstracije su trebale da skrenu pažnju, između ostalog, zbog kršenja prava žena. Vladine brojke pokazuju da je u Indiji jedna žena silovana svakih 15 minuta . 

Tragedija Bilkisa Bana. Nakon što su njeni silovatelji oslobođeni, ona živi u begu

Bilkis Bano je imala 21 godinu i bila je trudna kada je silovana. Muškarci su napali ne samo nju – ubili su čak četrnaest članova njene muslimanske porodice, uključujući i trogodišnju ćerku.

Za dve decenije Bilkis i njen muž su se selili i do 20 puta. Plašili su se nastavka nasilja i osvete onih koji su bili povezani sa kriminalcima. Danas – i od njih samih.

Bila je TRUDNA kada su je SILOVALI: Zbog odluke VLADE, cela Indija ustala na noge -Veliki protesti su u toku (FOTO)

Profimedia

 

"Svi su uplašeni. Misle da će ovi ljudi izazvati probleme jer su sada slobodni", rekao je Bilkisin suprug Jakub Rasol za CNN.

Čovek je sreo novinare na autoputu kako ne bi otkrio svoje mesto stanovanja. "Ona je toliko uznemirena da ni sa kim ne razgovara“, rekao je on o svojoj supruzi. Nakon avgustovske odluke, Bano je preko svojih advokata rekla da nije konsultovana o odluci da se silovatelji prevremeno puste. To joj je „uzdrmalo” veru u pravdu.

Tragedija Bilkisa nije zaboravljena. Indijski Vrhovni sud mora da razmotri peticiju protiv oslobađanja 11 muškaraca koji su silovali trudnu muslimanku. Grupa žena ga je sastavila. Među njima je bilo, između ostalih Subhashini Ali , političar i član Komunističke partije Indije, Revati Laul , nezavisni indijski novinar, i Mahua Moitra , poslanik opozicione stranke Trinamul Congress.

Prema rečima pristalica peticije, oslobađanje silovatelja imaće dramatičan uticaj na bezbednost svih žena i moglo bi da dovede do nekažnjivosti počinilaca.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading