Žene u MUŠKIM poslovima: Ana je VATROGASAC iz Niša, sa vatrom se bori kao LAVICA i prva uleće u zapaljene kuće iz kojih svi beže

Vesti 13.07.2022 19:30 2

Hrabra Ana Ilić se svakodnevno lavovski bori sa vatrom i uleće sa svojim timom u objekte iz kojih svi beže

Žene u MUŠKIM poslovima: Ana je VATROGASAC iz Niša, sa vatrom se bori kao LAVICA i prva uleće u zapaljene kuće iz kojih svi beže

NajŽena/ Dejan Briza

Ekipa Najžena.rs pokrenula je serijal "Žene u muškim poslovima", koji se na našem portalu emituje svake srede u 19.30.

Ovog puta smo pronašli neustrašivu ženu vatrogasca. Uputili smo se za Niš i otkrili sve o njenom opasnom poslu, na koji je ona i te kako ponosna. Ana je devojka koja ruši predrasude o tome čime žena treba da se bavi. Ona je fizički spremnija od većine muškaraca, i za nju ne postoji ni jedna prepreka u životu. 

Žene u MUŠKIM poslovima: Ana je VATROGASAC iz Niša, sa vatrom se bori kao LAVICA i prva uleće u zapaljene kuće iz kojih svi beže

NajŽena/ Dejan Briza

 

Ana Ilić je jedini ženski vatrogasac u Nišu. Kako ona kaže, kao mala nikada nije maštala o tome da će se baviti ovim poslom, ali životni put svakog od nas je nepredvidiv. Ona je sticajem okolnosti ušla u ovu priču, gde se i zaljubila u sve ono što ovo zanimanje nosi.

- Kao mala nisam razmišljala da ću se baviti ovim poslom. Niko u mojoj porodici nije bio ni vatrogasac, ni  policajac. Sve to došla spontano. Kad sam bila na fakultetu upoznala sam devojke koje su bile već članice dobrovoljnog vatrogasnog društva društva. Pozvale su me da im se pridružim, jer im se bližilo državno vatrogasno takmičenje i bila im je potrebna devojka koja je dovoljno snažna da podigne tu opremu. Tako sam ja krenula i postala član vatrogasnog društva i u tome sam ostala 9 godina pre nego što sam se zaposlila ovde kao profesionalni vatrogasac.

Kako je posao vatrogasca tipično muški, Ana je bila zabrinuta kako će je kolege prihvatiti.

- U početku sam se brinula, bez obzira na to što smo se poznavali. Morali su, na primer da paze na svoje ponašanje zato što sam ja žensko, jer ovo je pak muški kolektiv, ali eto, nekako je sve super prošlo i ja sam se uklopila u to društvo i stvarno mi mnogo pomažu, mnogo sam naučila od njih i i stvarno su, što se mene tiče, pravi heroji.

Ana je za naš portal otkrila i da li je imala nekih problema na terenu kada se pojavi kao jedina žena u vatrogasnoj uniformi.

- Na intervencijama uglavnom ni ne primete da sam žena. Češće se dešava da viču na nas „Gde ste vi do sad“, i ne primete da sam žensko, ali moraju da znaju da mi stvarno radimo posao najbolje što možemo.

Ona je i profesionalni sportista, a taj sport joj je dosta pomogao kako bi besprekorno mogla da radi ovaj veoma zahtevan i težak posao.

- Bavim se Olimpijskim dizanjem tegova i smatram da mi ovaj sport mnogo pomogao da se bavim ovim poslom. Smatram se da sam dovoljno snažna.

Ali da li je dovoljna samo fizička sprema? 

- Fizička sprema nije dovoljna. Jako je bitno da imamo iskustvo i da možemo brzo da razmišljamo, da budemo vešti, brzi i spretni prilikom rukovanja ovom opremom. Kad smo na intervenciji
moramo da vidimo širu sliku mesta na kojem smo. Tako da nam je potrebna i snaga i brzina i spretnost i iskustvo.

Žene u MUŠKIM poslovima: Ana je VATROGASAC iz Niša, sa vatrom se bori kao LAVICA i prva uleće u zapaljene kuće iz kojih svi beže

NajŽena/ Dejan Briza

 

Oprema koju vatrogasci nose je izuzetno teška. Kada obuku odelo, sa sve opremom koja im je potrebna kako bi ugasili plamen, oni su teži dodatnih 40 kilograma. Ali Ana ne haje, ona je spremna na sve i ta oprema za nju ne predstavlja nikakav dodatni teret.

Kada si vatrogasac bitno je da si na svim poljima veoma dobar i oprezan, pa čak i kada se samo javljaš na telefon da primiš poziv. Ana je otkrila kolika ti veština treba i u ovom delu, jer svi znamo da se često dešavaju lažni pozivi koji mogu i te kako da utiču kasnije na poziv od kog neki život zavisi.

- Kolega kraj telefona ima dovoljno iskustva da proceni da li je neki poziv lažan na osnovu nekih trikova. On proverava broj telefona sa kog je stigao poziv,  tako da može da proceni da li se radi o pravom ili lažnom pozivu.

Najčešći uzroci požara jesu ljudska nemarnost, a Ana je podelila par saveta šta da uradimo ako se pak zadesimo u toj situaciji.

- Prvo moramo da budemo obazrivi prilikom korišćenja električnih uređaja, da ih ne ostavljamo uključene u struju jer mogu izazvati požar od naboja električne energije. Moramo biti obazrivi ako dođe do požara u kuhinji, na primer. Ako se upalilo ulje na šporetu, nikako ne smete gasiti vodom, samo poklopiti nekim poklopcem dovoljne širine, ne otvarajte prozore ukoliko dođe do požara, jer se vatra može proširiti.  Izađite što pre iz stana i pozovite vatrogasnu službu.

 

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (2)
Loading
Mirko
13.07.2022 20:50

Mila devojka..

Tužiću vas kod Zorane
13.07.2022 21:53

Nije ona vatrogasac već vatrogaskinja ili vatrogasica i slično.