Lekar pokazao listu lekova 86-godišnjeg pacijenta: Spisak je poprilično DUG i ŠOKANTAN

K.Ć. Vesti 19.05.2022 22:00 0

Jedan od lekara se iznenadio kada je video spisak lekova pacijenta koji mu je došao. Bioje izuzetno dug, ali se ispostavilo da 86-godišnjak uopšte nije morao da ih uzima

Lekar pokazao listu lekova 86-godišnjeg pacijenta: Spisak je poprilično DUG i ŠOKANTAN

Shutterstock

Uzimanje mnogih lekova od strane starijih pacijenata nikoga ne iznenađuje. Ponekad je to neizbežno, ali lekari upozoravaju da se ne uzima previše lekova u isto vreme bez pune lekarske konsultacije. Kakvo je bilo iznenađenje dr. Mihail Čudžik, specijalista kardiologije i interne medicine, kada je video koliko lekova uzima jedna 86-godišnja žena.

Doktor je pokazao listu lekova 86-godišnjaku

Dr Mihail je fotografisao listu lekova koju je pripremio pacijentov sin i podelio je na Tviteru. Na dva lista papira bilo je preko 40 lekova. U unosu podataka je doktoru je pacijent rekao da niko od lekara , čak ni za vreme njenog boravka u bolnici , nije pominjao ništa o prestanku uzimanja bilo koje tablete.

- Sa današnjeg kardio pregleda. Spisak lekova - kako pacijent kaže, lekari su mu dali nove lekove, ali nisu rekli da treba prekinuti sa prethodnim. Čak ni u bolnici (spisak broj 2) niko nije rekao da prestane. Počela je zavisnosti – napisao je dr Čudžik.

Spisak objavljen na Tviteru izazvao je veliku senzaciju. Mnogo ljudi je odgovorilo u komentarima. Neki smatraju da se pacijenti stide da kažu lekarima o lekovima koje su već uzimali ili da ne zapišu koje lekove uzimaju, a čak i ako ih lekar pita, oni odgovaraju da ne znaju ili se ne sećaju, zbog čega ovo je slučaj.

Ana Leder, portparol filijale Nacionalnog zdravstvenog fonda u Lođu, napisala je:

"Šokantan primer polipragmazije (preterano konzumiranje lekova – prim. aut.). Uvek uzmite listu lekova, biljaka i dijetetskih suplemenata koje vam da vaš lekar. Ovako ćete da izbegnete neku veću reakciju.

 

Komentari (0)
Loading