Priča o pravom Robinzonu Krusou: Napustio je POSAO, otišao na pusto ostrvo i potpuno ga promenio!

K.Ć. Vesti 19.04.2022 15:20 0

Brendon Grimšav je kupio ostrvo Mojen ranih 1960-ih. Zasadio je 16.000. drveća i privukao 2 hiljade na ostrvo. ptica i 120 džinovskih kornjača, zahvaljujući kojima je uspeo da stvori najmanji nacionalni park na svetu

Priča o pravom Robinzonu Krusou: Napustio je POSAO, otišao na pusto ostrvo i potpuno ga promenio!

Printscreen/Youtube

Pogledajte fascinantnu priču pravog Robinzona Krusoa, o kojoj je snimljen prelep dokumentarac.

Pravi Robinzon Kruso

Područje ostrva Mojen na Sejšelima je manje od 10 hektara, njegove dimenzije su oko 400 m dužine i 300 m širine. Od 2008. godine, ostrvo je, zahvaljujući Brendonovom trudu, najmanji nacionalni park na svetu.

Brendon Grimšav ga je kupio 1962. za 8.000. funti kada je radio kao urednik novina u Africi. Novinar iz Djuzberija u Engleskoj se 1973. preselio na pusto ostrvo poput Robinzona Krusoa i tamo živeo ceo život do svoje smrti 2012. godine.

Upravljao je ostrvom kao rezervatom prirode, naplaćujući posetiocima iskrcavanje, pešačenje po ostrvu, večeru u restoranu "Jolli Roger" i opuštanje na plaži.

Kao vlasnik ostrva, Brendon je bio njegov jedini stalni stanovnik. Na njemu je izgradio svoj dom i živeo u skladu sa prirodom, kako je opisao u knjizi "Zrno peska" 1996. Ova priča se može videti i u istoimenom dokumentarcu.

Pogledajte video sa Brendonom u prirodi:

Brendonu je njegov dugogodišnji prijatelj pomogao da se ostrvo prilagodi za život. Tokom 40 godina svog rada, zahvaljujući ljubavi prema prirodi, potpuno su preobrazili ostrvo. Postalo je dom ne samo Brendonu, već i mnogim novim vrstama biljaka i životinja.

Najmanji nacionalni park na svetu

Grimšav i Lafortune su posadili 16.000 drveća (kao što su palme i mango) – uključujući 700 stabala mahagonija, koja dostižu visinu od preko 20 m. Do Lafortunove smrti 2007. prijatelji su zajedno izgradili oko 4,8 km staza u prirodi na ostrvu.

Priča o pravom Robinzonu Krusou: Napustio je POSAO, otišao na pusto ostrvo i potpuno ga promenio!

Printscreen/Youtube

 

Ljubitelj prirode je na ostrvo privukao i oko 2.000 ljudi, nove ptice. Tokom godina, takođe je postao čuvar 120 ugroženih džinovskih kornjača, kojih je ostrvo sada puno. Mojen, zahvaljujući naporima svog vlasnika, sada sadrži više od dve trećine svih biljaka endemskih na Sejšelima.

Brendonu je ponuđeno 50 miliona dolara za prodaju ostrva, ali je odbio, rekavši da ne želi da ono postane mesto za odmor milionera, već nacionalni park u kome bi svako mogao da uživa.

Konačno, u junu 2008. godine, nakon godina borbe da zaštiti svoje ostrvo od privatizacije, ostrvo Mojen Grimšava je proglašeno nacionalnim parkom na Sejšelima.

Brendon je uvek bio spreman da ga intervjuišu brojni posetioci koji su ga posetili na ostrvu. Bio je posvećeni ljubitelj prirode koji je svojoj viziji posvetio više od pola veka. Nakon Grimšoove smrti 2012. godine, ostrvom upravlja guverner kojeg su imenovale vlasti, koji nastavlja njegov rad.

- Negova (Grimšoova) vizija je bila da osposobi devičansko ostrvo budućim generacijama Sejšela i celog sveta - rekao je u intervjuu za Bi-Bi-Si Suket Patel, koji je Grimšoa prvi put upoznao 1976. godine i postao njegov dugogodišnji prijatelj.

 

Komentari (0)
Loading