Sara je bila žrtva manijaka na Fejsbuku: "Dobila sam jezivu poruku, a onda je pravi pakao tek počeo"

Tatjana Badarević Vesti 11.10.2024 17:49 0

Poruke su dolazile sve češće, a uključivale su detalje o njezinoj porodici, obrazovanju i praznicima

uhođenje

Shutterstock

 

Sara Menčip, iz Nita u Velsu, vozila se pre sedam godina vozom na posao kada ju je šokirala jeziva poruka koju je dobila na Fejsbuku. "Bila je to cela priča. Prvo sam počela da se smejem misleći da je reč o nekoj bolesnoj šali, ali što sam više čitala shvatala sam da je zapravo neko ozbiljno poremećen", ispričala je ova 34-godišnjakinja za britanski The Sun.

''Osećala sam da je ovo potpuno drugačije od bilo koje poruke koju sam ikada pre dobila. Osećala sam kao da neko želi da mi naudi. Bio je to prvi put da sam se osećala jako ranjivo i uplašeno'', kaže. Poruka je zaista bila zastrašujuća, u njoj su bili opisani detalji silovanja, ubistva i nekrofilije, a sadržaj je previše eksplicitan za objavu.

Užasnuta, bivša Mis Velsa, pitala se da li je to deo neke čudne lančane poruke ili neka bolesna šala koja se širi okolo. U želji da sazna šta se događa, snimila je poruku i objavila ju na svom Fejsbuk profilu. Nakon toga prijatelji su zabrinuto počeli da joj se javljaju, a ona je shvatila da je ciljana meta.

''Počela sam da paničim, srce mi je snažno lupalo i imala sam mučninu'', priseća se u svojoj ispovesti. Kasnije je dobila još poruka, imale su isti ton način pisanja, ali su dolazile s različitih profila. Pošiljalac, za kojeg je Sara smatrala da je muškarac, spominjao je i neke detalje iz njenog života.

uhođenje

Shutterstock

 

 

Znao je gde živi, a živela je blizu mora, te joj je slao preteće poruke o davljenju. Poruke su dolazile sve češće, a uključivale su detalje o njenoj porodici, obrazovanju i praznicima. ''Osećala sam se sve ranjivijom. Nije izgledalo kao da je nasumično odabrao bilo koga s interneta da ga kontaktira. Činilo mi se da je to kao lična osveta, da je hteo da me povredi. Osećala sam se jako ugroženo'', ispričala je Sara.

Počela je da sumnja u sve, prijatelje, susede, čak i ljude koje je poznavala godinama. ''Srela bih nekog muškarca napolju i počela bih da se osećam mučno. Pomislila bih, šalješ li ti te poruke. Nisam mogla da nađem mir. Bilo je to užasnih nekoliko meseci.''

Na kraju se obratila policiji, koja je ovaj slučaj shvatila jako ozbiljno. Savetovali su joj da ubuduće prijavi svaku novu poruku koju primi. ''Stalno su stizale poruke. Policija je neprestano bila na mojim vratima, u svako doba dana i noći. Jako sam zahvalna policiji što su to shvatili ozbiljno. Često sam bila sama i prestrašena.''

uhođenje

Shutterstock

 

 

Policija je ušla u trag počinitelju i utvrdila da je ciljao i na druge žene. Priznao je krivična dela protiv 10 žena, bio je u zatvoru dve i po  godine i dobio je zabranu prilaska. ''Bila sam srećna što će završiti u zatvoru. Kasnije sam shvatila da ta kazna nije dovoljno duga za njega. Za svaku devojku koju je terorisao dobio je oko mesec dana. Drago mi je što je sve dospelo na sud i što je ozbiljno shvaćeno, ali mislim da je kazna trebala biti stroža'', kaže Sara.

Sara sada upozorava prijatelje i porodicu da paze šta objavljuju na internetu. ''Nikada nisam toliko razmišljala o tome, ali ovo mi je otvorilo oči. Videla sam dobro u svima, ali nisu svi ljudi dobronamerni. Napolju ima opasnih ljudi. Sada pazim šta objavljujem i šaljem tu poruku svima. Budite oprezni. Svet ne mora znati svaki detalj o vama.''

 

Komentari (0)
Loading