"Lekari uglavnom biraju da umru na ovaj način": Kad se približi kraj, doktori jednu stvar strogo zabranjuju da im se radi

Tatjana Badarević Vesti 03.10.2024 08:40 0

Lekari često izbegavaju operacije, zračenja ili hemoterapije kad se približe kraju života

Shutterstock

Shutterstock

 

Stručnjak za kraj života Kris Palmer rekao je da lekari preferiraju jedan način umiranja koji je vrlo različit od načina na koji postupaju s pacijentima koji su blizu smrti, piše Daily Mail.

Kris je posvetio svoj život proučavanju smrti te je u svojoj knjizi "Achieving a Good Death: A Practical Guide to the End of Life ('Postizanje dobre smrti: Praktični vodič do kraja života')" otkrio da je primetio da su mnogi medicinski stručnjaci imali slične pristupe kada su blizu smrti.

Kris tvrdi da umesto da čine sve što mogu da ostanu živi što je duže moguće, kao što su obučeni za druge ljude, većina lekara "izbegava agresivne tretmane" kako bi mogli da imaju "nežniju" smrt.

umiranje

Shutterstock

 

 

Otkrio je da oni često izbegavaju "operacije, zračenja ili hemoterapije" kad se približe kraju života, uprkos tome što provode godine nastojeći na te načine svojim starijim pacijentima da produže život. "Lekari često vide umiruće pacijente i znaju bolje od većine ljudi šta čini dobru smrt", istakao je Kris.

Lekari izbegavaju hemoterapiju

On tvrdi da "većina lekara ceni kvalitet svog života" više nego njegovu "dužinu" i ne žele da trpe neke od negativnih nuspojava koje dolaze s tretmanima koji spašavaju život.

"Na primer, hemoterapija za starije pacijente može biti neverovatno zahtevna i naporna. Može uzrokovati mučninu, povraćanje, depresiju, ranice u ustima, bolne mišiće i moždanu maglu. Takođe može oslabiti srce i oštetiti bubrege. Hemoterapija može učiniti nečije poslednje dane nepodnošljivo bolnima", otkrio je stručnjak.

umiranje

Shutterstock

 

 

"Lekari izbegavaju teške tretmane, kao što su operacije, zračenje i hemoterapiju, koje redovno primenjuju na svojim starijim pacijentima. Obično će prekinuti lečenje, odbiti kardiopulmonalnu reanimaciju, uzimati lekove protiv bolova prema potrebi i biti okruženi voljenima kod kuće. Imaju manje agresivnih intervencija, manje pate i koriste palijativnu negu, uključujući hospitalizaciju", istakao je.

Većina lekara ne želi oživljavanje

Kris je ukazao na istraživanje iz 2014. godine koje je sprovelo Univerzitet Stenford koje je otkrilo da je "gotovo devet od deset lekara reklo da bi odabrali status nemoj oživljavati (DNS) kada umiru". "Ipak, lekari često ne nude tu mogućnost svojim pacijentima", dodao je.

Na kraju, Kris je rekao kako veruje da bi lekari trebali umiruće pacijente više informisati o njihovim mogućnostima lečenja i biti potpuno transparentni u pogledu dobrih i loših strana.

"Lekari znaju stvari koje pacijenti možda ne znaju, ali im trebaju to reći. Uostalom, oni mogu donositi bolje odluke jer bolje znaju šta se događa na kraju života", rekao je.

Predložio je da lekar pokaže pacijentima video snimke šta će im se dogoditi. "Možda bi se pacijenti predomislili o reanimaciji ili cevčicama za hranjenje kad bi mogli da vide stvarnost', dodao je Kris.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading