Nekontrolisano je kupovala dok je spavala: Dijagnostikovan joj je na kraju redak poremećaj, a nije mesečarenje

Tatjana Badarević Vesti 17.09.2024 17:32 0

Još od kad je bila mala, imala je probleme sa spavanjem. Kao dete, s pet godina zaspala bi u krevetu, ali bi se probudila na kuhinjskom podu

mesečarenje

Shutterstock

 

Amerikanka Elisa Dalton (39) je medicinska sestra iz Indijane, gde živi sa svojim sinom Gejdžom (17) i suprugom Džejsonom (39), koji radi na radio-stanici. Ima podkast u kojem otkriva neobičan problem s kojim živi.

Naime, kupuje tokom spavanja te je već potrošila više od 7.000 evra na stvari koje joj ne trebaju. Ime poremećaja je parasomnija, a u podkastu ona priča o tome koje su njegove posledice.

Još od kad je bila mala, imala je probleme sa spavanjem. Kao dete, s pet godina zaspala bi u krevetu, ali bi se probudila na kuhinjskom podu. Kad je imala 14 godina, majka ju je iznenada napustila, a ubrzo je preminuo i otac. Preselila se kod bake, a tada su se stvari još pogoršale. Vodila je čitave razgovore s bakom dok je spavala. Nije verovala kada bi joj baka ispričala šta je radila u snu, sve dok je jedne večeri nije snimila i pustila snimak.

U maju 2015., Elisa je upoznala svog supruga Džejsona na Tinderu. Zaljubili su se i već tri meseca kasnije uselili zajedno. Osećala je veliko olakšanje što njeni problemi sa spavanjem nisu uticali na njihovu vezu te su se uskoro venčali.

 

 

Krajem 2019., situacija se pogoršala i Elisa je tada započela s terapijom. Saznala je da je njena kupovina povezana s traumom zbog gubitka roditelja te joj je dijagnostikovana parasomnija – poremećaj koji ometa spavanje. Kupovina ju je činila sretnom, i za tim je osećajem tragala i u snu.

Stanje se nakratko poboljšalo, ali rad na intenzivnoj nezi tokom pandemije bio je toliko stresan da su se simptomi vratili. Krajem 2020., primila je e-mail od Šanela u kojoj su joj zahvalili na narudžbi. Krv joj se sledila u žilama dok je pokušavala pristupiti računu koji je nekako otvorila noć pre. Znala je da Šanelove torbe koštaju hiljade i hiljade evra. Džejson se tada jedini put stvarno naljutio, i shvatila je zašto. Srećom, pokazalo se da je naručila samo pamučne trenerke sa Šanelovim logotipom za 20 evra. Gotovo se onesvestila od olakšanja.

Bilo je i komičnih trenutaka. U decembru 2022., nekako je slike sa snimanja u vlastitoj spavaćoj sobi, na kojima je bila u donjem vešu, dala napraviti u tri velika zidna platna. Platila ih je 120 evra  i, naravno, nije ih mogla vratiti, pa sada vise u njihovoj spavaćoj sobi.

 

 

U leto 2023., Elisa je kupila 1000 nalepnica s mačkama, iako mačke uopšte ne voli, i bedž za svoju uniformu medicinske sestre s natpisom: - Mrtva sam iznutra - . To definitivno nije za nositi na posao.

Tokom godina, Elisa je potrošila više od 7.000 evra na stvari koje nije mogla vratiti. Srećom, već nekoliko meseci nije ništa kupila u snu.

U februaru, zajedno sa Džejsonom, pokrenula je podkast pod nazivom "The Adventures Of E", gde je podelila svoju priču o kupovini u snu. Bilo je oslobađajuće govoriti o tome, osećala se manje usamljenom. Tako je podkast postao njena terapija i pomaže joj da sagleda smešnu stranu svega. Možda će se to stalno događati, ali barem "uspavana Elisa" uglavnom kupuje stvari na sniženju, piše The Sun.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading