Deda Radiša oduvao 100 svećica: Poslao muškarcima važnu poruku o ženama i dugom životu

Vesti 17.09.2024 11:28 0

Radiša iz Čačka je još jedan divan primer kako uredan i pošten život dovodi do duboke starosti.

radiša

Printscreen/Youtube

Radiša Babić iz Čačka je proslavio u septembru jubilarni stoti rođendan u krugu rođaka i prijatelja. Bistar um i zdrav duh mu ne nedostaju, tako da je ovaj deka najbolji dokaz da su godine samo broj.

Trudio se da u svemu bude drugačiji

Na taj poseban dan održao je i slavljenički govor. „Meni ostaje da se svima vama od srca zahvalim i prijateljima i komšijama. Ja vam to možda ne mogu vratiti, ali mogu da vam poželim da poživite godina koliko i ja“, rekao je. Životni put ga je od dragačevskog sela Gornji Dubac odveo do visokih pozicija u prosveti i dva poslanička mandata, većim delom je živeo u BiH, gde je kao mladi učitelj započeo karijeru, ispričao je za „Rinu“. Trudio se da u svemu bude drugačiji. „Uvodio sam takmičenja između škola, horova, u sportu, čak sam organizovao i bal prosvetnih radnika, što je u to vreme bilo nezamislivo“, priča Babić.

radiša

Printscreen/Youtube

 

I izbor životne saputnice Aleksandre bio je jedinstven. On SKOJ-ac, ona ćerka ruskog sveštenika, zbog čega je i sam čin venčanja bio poseban. „Jedan musliman, Crnogorac i Srbin i Srpkinja otišli smo kod jednog hodže u neku prostoriju u koju sam jedva ušao jer su vrata bila mala i on je nas zapisao, i tako sam se ja u toj Lukavici u jednom selu kod Gračanice oženio. Sa suprugom sam se dobro slagao i u braku nije bilo nikakvih velikih trzavica“, dodaje Radiša. U BiH je postigao sve što se moglo u to vreme postići u karijeri, a u Srbiju se vratio pred sam rat, i kako tvrdi, osetio je u vazduhu da neće izaći na dobro.

radiša

Printscreen/Youtube

 

Poštujte žene, ne vređajte ih

Poslu se Radiša potpuno predavao, a u hrani i piću bio je umeren. A njegov savet za dug život i vitalnost u poznim godinama je vrlo jednostavan. „Da se vole žene. Ja sam devojaka puno imao, i možda je sramota da sada o tome pričam, ali je jako važno reći da treba imati puno poštovanja prema njima, činiti sve za njih i nikada ih ne uvrediti. I čak i sada žene sa kojima sam davno bio, mada ih i retko živih ima, javljaju mi se ponekad i lepo se ispričamo“, kaže deka Radiša.

Za prvih sto godina se odlično drži

Nažalost, Radiša je nadživeo oba sina, unučići su mu rasuti po BiH i Crnoj Gori, ali ljubavi i pažnje od strane rodbine iz Srbije i komšija iz Čačka mu na divan dan ne nedostaje. „Za prvih sto godina drži se odlično, a za drugih treba da vidimo, bitno je da se mi kao prijatelji slažemo i tu smo da pomognemo. Voli da je čist i pedantan, da mu bude sve na svom mestu kao što ga je supruga naučila“, kažu komšije.

Deda Radiša je još jedan divan primer da uredan i pošten život dovodi do mirne i duboke starosti.

Bonus video:

 

@najzena.rs Poznata glumica priznala: Bila sam žrtva porodičnog nasilja #najžena #žena #fypシ゚ #fypシ゚viral #fyp #foryou #fy #foryourpage ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading