Kupila sam sebi prsten za rođendan, ... ne znam da li ću ga dočekati: Vedrana Rudan otkrila kako se bori s rakom

Slobodanka Ćorić Vesti 17.09.2024 10:15 0

Da, konačno sam izgubila onih deset kilograma koji su me mučili, što je dobro, ali... Debeo, ljubičasti ožiljak na sredini mog stomaka... Ne vidim to kao pobedu, već kao znak bliske smrti i ružnoće

vedrana rudan

Printscreen

Hrvatska književnica Vedrana Rudan nedavno je otkrila da se bori s rakom i najavila da se više neće baviti pisanjem, već će se fokusirati na lečenje.

Na svojoj službenoj Facebook stranici obratila se javnosti kako bi se zahvalila na podršci koju je primila u teškim trenucima, a sada se ponovo oglasila. Spisateljica je podelila da često razmišlja o smrti i da joj je suprug najveća podrška.

Iako je karcinom uklonjen operacijom, Vedrana je u svom blog postu "Šta mi se bore misli" napisala:

"Rak je možda izlečiva bolest, ali samo mali broj onih koji je imaju veruje u to. Lekari nas bodre, kažu 'sve smo uklonili', a zatim dodaju: 'Vidimo se za tri meseca.' Ako je 'sve uklonjeno', zašto onda čujem da 'niko ne može garantovati da metastaze nisu počele'? Međutim, kada čujete da je 'sve čisto' u ovom trenutku, uzdah olakšanja i život izgleda drugačije."

Pre bolesti, često sam govorila da mi je dosadno, da sam stara i da ne želim da živim, da je svet užasan i da ne želim više da gledam u budućnost. Sada, međutim, osećam neodoljivu potrebu da se vratim na stari život. Kupila sam sebi prsten za rođendan pre vremena jer nisam sigurna da ću dočekati rođendan, od njega me deli mesec dana."

"Strah od smrti je normalan, ali dolazi i prolazi. Moj rak je prisutan u svakom trenutku mog života. Sinoć sam izašla iz tuš kabine, obrisala se i otišla u spavaću sobu. Videla sam svoje telo u ogledalu. Da, konačno sam izgubila onih deset kilograma koji su me mučili, što je dobro, ali... Debeo, ljubičasti ožiljak na sredini mog stomaka... Ne vidim to kao pobedu, već kao znak bliske smrti i ružnoće."

"Čula sam svog muža kako otvara vrata u kući. Brzo sam otišla u kupatilo i obukla bade mantil jer nisam želela da vidi golu nakazu. Četrdeset odsto muževa napušta svoje žene kada one dobiju rak, ali moj muž nije među njima. Naprotiv, on se brine o meni danju i noću. Ponekad me bole leđa i noge, ali svaki bol tumačim kao metastazu u telu. Ne mogu da razgovaram o tome s drugima; Kejt Midlton je daleko, a ljudi oko mene imaju svoje probleme," zaključila je Rudan.

Podsećamo, Vedrana Rudan je početkom maja objavila da joj je dijagnostikovan rak žučnih kanala i od tada često opisuje svoju tešku borbu u blogovima.

 

Komentari (0)
Loading