Ove namirnice su SMRT za vaš organizam: Začepiće vam ARTERIJE i napraviće HAOS u organizmu ako ih često konzumirate

Vesti 07.01.2023 15:40 0

Umerenost u ishrani je najvažnija, ali bi trebalo da izbegavate ove namirnice

hrana

Shutterstock

 

Istraživanja pokazuju da postoje namirnice koje mogu začepiti vaše arterije ako ih stalno jedete. Do začepljenja arterija dolazi kada se plak nakuplja i ograničava protok krvi u tkiva i vitalne organe u telu. To stanje se zove ateroskleroza i može da utiče na arterije u srcu, mozgu, rukama, nogama, karlici i bubrezima.

Ateroskleroza je smrtonosna i opasna, ali se može sprečiti. Izbor hrane u velikoj meri doprinosi zaštiti od ove bolesti, kaže za Eat this Tomi Mičel, porodična doktorka.

„Ako se dijagnostikuju dovoljno rano, vežbe i promene načina života mogu pomoći u smanjenju rizika od blokade pre nego što se napravi značajnija šteta“, rekla je.

Ograničavanje unosa određenih namirnica može pomoći da se smanji rizik od ateroskleroze, kao i da se holesterol drži pod kontrolom. Koje su to namirnice?

Slanina

Dr Mičel kaže da slanina može imati tako visok sadržaj masti, da može dovesti do blokiranja arterije.

Visoki nivoi zasićenih masti podstiču upale koje mogu izazvati dehidraciju ćelija kože i doprineti aterosklerozi, što je postepeno sužavanje krvnih sudova koje dovodi do srčanog ili moždanog udara.

„Još jedan veliki zdravstveni rizik povezan sa slaninom je da može biti bogata natrijumom. Većina ljudi nije svesna visokog nivoa soli i drugih konzervansa koji se nalaze u slanini, što dovodi do toga da je konzumiraju previše, a da ne shvataju da je njihov dnevni unos otišao daleko iznad preporučenih granica. To može dovesti do niza problema kao što su zadržavanje vode i povišenje krvnog pritiska“, upozorava doktorka.

Puter

Loša strana upotrebe putera je to što visoki nivoi zasićenih masti mogu dovesti do začepljenja arterija i neželjenog nivoa holesterola – ako se konzumira bez umerenosti. Ako želite da smanjite količinu putera koju konzumirate ili pronađete zdravije zamene, postoji nekoliko opcija.

Jedna je prelazak na nisko-masni mlečni namaz sa smanjenim sadržajem zasićenih masti. Postoje i veganski namazi, kao što je margarin napravljen od orašastih plodova ili semenki. Pored toga, ako recept zahteva rastopljeni puter, može se koristiti pire banana – mnogi kuvari ga koriste banane kada peku kolače, mafine i druge poslastice.

Punomasno mleko i sir

Punomasno mleko i sir predstavljaju zdravstveni rizik jer se mlečni proizvodi često koriste u mnogim namirnicama koje jedemo. Prevelika konzumacija može dovesti do začepljenja arterija, što je glavni uzrok moždanog i srčanog udara. Zato je važno da tačno razumete koliko mleka i sira treba da konzumirate svaki dan.

Zdravstveni stručnjaci predlažu ograničavanje unosa mlečnih proizvoda na dve porcije dnevno. Takođe, izaberite niskomasne verzije kao što su obrano mleko ili grčki jogurt sa visokim sadržajem proteina, ali manje masti. Zamena punomasnog sira kozjim sirom može da smanji unos masti.

Hrana pržena u dubokom ulju

Prženje u dubokom ulju oblaže hranu nezdravom masnoćom i uljem koje podstiče začepljenje arterija. Količina masti i holesterola u prženoj hrani drastično raste, što može dovesti do povećanja krvnog pritiska i rizika od srčanih bolesti i moždanog udara.

Jedan način da uživate u prženoj hrani bez brige o uljima koje začepljuju arterije je pečenje umesto prženja. Pečenje pruža laku i brzu alternativu koja rezultira jednako dobrim ukusom.

Komentari (0)
Loading