Mnogi ljudi drže ulje za kuvanje u kuhinji, pored šporeta zbog praktičnosti, ali stručnjaci imaju loše vesti. To je zapravo jedno od najgorih mesta za njegovo čuvanje. Profesor Tim Spektor i Džonatan Volf, razgovarali su o tome s Elizabet Berger, distributerkom kvalitetnih maslinovih ulja, u svom podkastu.
Nikako ulje ne čuvajte pored šporeta
Istakli su da je za zdravstvenu korist ulja bitno kako se čuva, koristi i koliko dugo se drži otvoreno. "Što se tiče boce, najbolja opcija je tamno staklo i ne bi ga trebalo držati pored šporeta", tvrdi Elisabet. Nije dobro držati ulje pored šporeta jer promene temperature sprečavaju stabilnost ulja. "Čuvajte ga na mestu gde je temperatura uvek ista," savetovala je Elizabet. "Dakle, daleko od šporeta, daleko od prozora gde će temperatura dosta varirati", dodala je.
Brzo potrošite maslinovo ulje
"Možete držati ulje u ormariću, zajedno sa solju i biberom i sličnim namirnicama ako je daleko od šporeta", tvrdi. Takođe, savetuje da što brže potrošite bocu visokokvalitetnog maslinovog ulja. "Posle 18 meseci, ulje gubi značajan deo zdravstvenih koristi povezanih s polifenolima, kao i deo ukusa," dodala je. "Ako razmislite o načinu na koji Mediteranci konzumiraju maslinovo ulje, oni bi ga koristili oko godinu dana, jer naravno, onda dolazi sledeća berba."
Bonus video: