Septembar je vreme kada plodovi crne zove dostižu svoju punu zrelost, a ovo je savršen trenutak da iskoristite njihove blagodeti. Crna zova, sa svojim bogatstvom vitamina i antioksidanata, idealna je za pripremu zdravog domaćeg sirupa koji može imati brojne koristi za zdravlje. Bobice se nikako ne smeju jesti sirove jer su toksične, te mogu izazvati trovanje. Termičkom obradom toksičnost bobica se u potpunosti uništava , a sirup je potpuno siguran za konzumiranje.
Zašto je sirup od crne zove zdrav?
Crna zova je poznata po svojim lekovitim svojstvima. Ovaj plod je bogat vitaminom C, antioksidansima i flavonoidima, koji mogu pomoći u jačanju imunološkog sistema, smanjenju upala i poboljšanju opšteg zdravlja. Sirup od crne zove može biti koristan u borbi protiv prehlada i gripa, kao i za poboljšanje cirkulacije i detoksikaciju organizma.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni

Shutterstock
Kako pripremiti domaći sirup od crne zove
Evo jednostavnog recepta za pripremu sirupa od crne zove kod kuće:
Sastojci:
- 500 g plodova crne zove
- 1 l vode
- 800 g šećera (može se prilagoditi po ukusu)
- Sok od 1 limuna (opciono)
Priprema:
Temeljno operite plodove crne zove i odstranite stabljike. Plodove stavite u veliku posudu.
Prelijte plodove sa 1 litrom vode i stavite da se kuvaju na srednjoj vatri. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu i kuvajte 30 minuta, povremeno mešajući.
Nakon što su plodovi kuvani, procedite tečnost kroz gazu ili sitno sito u drugu posudu. Dobijenu tečnost vratite na šporet.
U zagrejanu tečnost dodajte šećer i mešajte dok se potpuno ne rastvori. Ako želite, dodajte sok od limuna za dodatnu svežinu i konzervaciju.
Povećajte temperaturu i kuvajte dok se sirup ne zgusne. Ovo može potrajati oko 30-45 minuta, zavisno od količine tečnosti i željene gustine.
Vrući sirup sipajte u sterilizovane flaše ili tegle dok je još topao. Zatvorite ih čvrsto i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.
Sirup čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Može se čuvati i u frižideru, a njegova dugotrajnost zavisi od uslova čuvanja i količine dodanog šećera.
Priprema sirupa od crne zove kod kuće ne samo da vam omogućava da uživate u njegovim zdravstvenim prednostima, već i daje osećaj postignuća. Uživajte u prirodnim dobrotama koje vam septembar nudi!

Spinback ti donosi besplatne spinove svakog dana!

Moramo da se pogledamo u ogledalo! Oglasio se Bogdan posle ispadanja od Denvera!
DAO SVOJ SUD: Enin ujak prokomentarisao emotivni brodolom svoje sestričine sa Pejom! Evo šta sad misli o njihovom odnosu! (VIDEO)

Restoran sa najlepšom baštom u Beogradu

Najpopularnija banja u Srbiji krcata za Uskrs

NOVI PRAVAC "OSLOBAĐA" CENTAR GRADA: Asfaltirani prvi kilometri na severnoj obilaznici oko Kragujevca, radi se i na petljama

Imovinsko osiguranje - ključ zaštite u neizvesnim vremenima
Boža priznao Eleni da želi AVANTURU! Ona ga uporedila sa Ognjenom, pa POBEGLA glavom bez obzira (VIDEO)

Mićin: Skrnavljenje mesta tragedije je nedopustivo; Da se utvrdi ko je muškarac koji je urinirao po cveću
Vučićev put u Moskvu: Da li smo upravo dobili odgovor na pitanje koje sve zanima?!

KONAČNO JE USPEO: Kasper Rud osvojio prvi masters u karijeri!

Iz Mege stigle reči "pretnje" za večite: Nismo turisti!

Rezervišite na vreme svoj odmor na Egipatskim Maldivima! Uz Uskršnju akciju -10% popusta! Viša klasa putovanja

Sjajna prilika! Nezaboravno beli pesak, tirkizno more afričkog Mediterana i All Inclusive već od 387€ – na samo dva sata leta od Vas!

I naši kafići počeli sa "zabranom": Na laptop u lokalu zaboravite
