Ovako se treba izviniti psu kada mu stanete na šapu: Poslastice nisu najbolje rešenje, probajte drugi način

Nedeljko TIšanović Vesti 01.09.2024 19:06 0

Oni se ipak neće nalutiti, ali možete naći način kako da im se izvinite.

Shutterstock

Shutterstock

Život sa kućnim ljubimcem donosi mnogo radosti, ali ponekad se mogu desiti nesreće zbog kojih smo mi krivi, a ne naši ljubimci.

Na primer, možemo slučajno stati psu na šapu, povući ga za uvo ili rep, ili deca u igri mogu biti previše gruba prema njemu. Takođe, može se desiti da se naljutimo na psa zbog nečega što nije učinio, kao što je, na primer, razbijanje skupocenog kristalnog posuđa dok nas nije bilo kod kuće.

Psi su svesni što im govorimo i često shvataju da nismo imali lošu nameru ako ih slučajno povredimo ili viknemo bez razloga. Istraživanja pokazuju da psi ne mogu biti ljuti na nas zbog nesreća kao što je stajanje na njihovoj šapi, ali mnogi vlasnici osećaju potrebu da se izvine svojim ljubimcima u tim situacijama.

Postoji nekoliko načina na koje možemo pokazati svom psu da nam je žao.

Jedan od efikasnih metoda je da preusmerimo njegovu pažnju na igračku. Takođe, pokazalo se da psi bolje reaguju na nežni, ženski glas tokom dresure i izvinjenja.

Ako želite da izrazite izvinjenje svom psu, najbolje je da to uradite koristeći tepanje i nežan ton glasa, slično kao što biste se obraćali bebi. Možete koristiti fraze poput "dobar dečko", "bravo" ili "nisi ti kriv", umesto da jednostavno kažete "oprosti".

U slučaju da je pas ozbiljno preplašen, što je čest slučaj kod pasa iz azila ili onih koji dolaze iz zlostavljačkih okruženja, treba mu dati prostora i postepeno se približavati koristeći poslastice. Međutim, stručnjaci savetuju da poslastice nisu najbolji način za izvinjenje u običnim situacijama, jer mogu zbuniti psa, budući da pozitivno potkrepljenje bolje funkcioniše za nagrađivanje dobrog ponašanja nego za ispravljanje nesreća.

 

Bonus video: 

@najzena.rs Marku zamalo da odseku ruku zbog ujeda insekta #fyp #fy #fypシ #foryoupage #viral #viralvideo #viraltiktok #fypシ゚viral @Marko Kovacevic ♬ original sound - Najzena.rs
Komentari (0)
Loading