Najbolja Zaprška se pravi od iste količine mekog brašna i masnoće. Za bele čorbe ili umake svetle boje koristi se puter ili margarin, dok se za jela crvenkaste boje može uzeti ulje ili svinjska mast. Zaprška se u jelo stavlja na kraju.
Kako se pravi zaprška
Zagrejte u tiganju masnoću i dodajte potrebnu količinu brašna. Kada brašno počne da se prži, zaprška zapeni. Ako želite belu zapršku, nemojte dugo držati brašno na vatri. Za obična jela, brašno se prži dok ne porumeni, a onda zapršku treba razrediti hladnom vodom da se ne bi napravile grudvice. Tečnost treba dolivati po malo, uz neprestano mešanje, sve dok se ne dobije glatka smesa.
Može se upotrebiti i vrela tečnost (od jela koje se kuva), ali mora brzo da se meša. Zapršku treba kuvati najmanje 20 minuta, a za krem čorbe i umake čak do pola sata, kako se ne bi osećao miris sirovog brašna.
Količina zaprške zavisi od vrste jela
– U bele krem čorbe na 1 litar tečnosti treba praviti zapršku od 50 grama masnoće i 50 grama brašna.
– U čorbe od povrća ili mesa stavite 40 grama masnoće i 40 grama brašna.
– U ređe čorbe od povrća ili ribe ide 30 grama masnoće i 30 grama brašna.
– U svetli umak na 500 ml tečnosti staviti 40 grama masnoće i 40 grama brašna.
Bonus video: