Ne igrajte se opasno je: Stršljenovi se plaše samo ove stvari i to je jedina efikasna zamka za njih

Slobodanka Ćorić Vesti 21.08.2024 16:09 0

Bilo koje skriveno mesto u domaćinstvu može postati pogodno za formiranje zajednice stršljenova, dok ose mogu izabrati gotovo svako suvo mesto koje nije izloženo vlazi

komarci

Shutterstock

Letnji period predstavlja vreme kada su određene vrste insekata, kao što su stršljeni i ose, najaktivnije i najbrojnije. Tokom zime prezimljavaju samo matične jedinke i manji broj insekata, dok se tokom leta brzo razmnožavaju i formiraju nove zajednice. Ova mesta gde se formiraju nove zajednice nazivamo gnezda.

Gnezda i njihova mesta

Gnezda ovih insekata mogu se nalaziti u prirodnim šupljinama drveća ili na stenama, ali najviše problema predstavljaju gnezda smeštena u objektima gde borave ljudi. Bilo koje skriveno mesto u domaćinstvu može postati pogodno za formiranje zajednice stršljenova, dok ose mogu izabrati gotovo svako suvo mesto koje nije izloženo vlazi.

Planiranje borbe

Borba sa ovakvim opasnim insektima zahteva pažljivo planiranje i odgovarajuću opremu, inače postoji rizik od ozbiljnih povreda. Najbolje rešenje je potpuno uklanjanje gnezda, čime se sprečava obnova zajednice. Ovo se može postići samo sa specijalizovanom opremom koja je značajno jača od klasične pčelarske opreme, budući da ubod stršljena može biti dubok i do 5 mm. Takođe, moguće je uništiti insekte tretiranjem insekticidom.

Upotreba insekticida

Za prskanje gnezda koristi se komprimovani sprej namenjen specifično za ove vrste insekata. Sprej je opremljen dozatorom koji usmerava mlaz tečnosti pod pritiskom, što omogućava dosezanje gnezda na udaljenosti do tri metra, što je dovoljna udaljenost za efektivno prskanje.

Alternativno, može se koristiti koncentrat insekticida (kao što je osatoks-koncentrat) koji se razređuje vodom prema uputstvu proizvođača. Ovaj rastvor se zatim primenjuje prskalicom sa produžetkom, što omogućava sigurno prskanje na udaljenosti.

Zamke i mamci

Zamke za hvatanje stršljena su takođe vrlo efikasne. Plastične flaše sa otvorima, u koje se stavlja malo piva ili voćnog soka, mogu poslužiti kao klopke koje dnevno hvataju veliki broj ovih insekata. Takođe, lepljive trake ili lepak za miševe postavljeni u blizini gnezda mogu pomoći u njihovom hvatanju. Kao mamac, može se koristiti komadić ribe ili mesa, jer miris užeglog mesa privlači stršljene, dok ne privlači korisne pčele. Kada se jedan insekt uhvati, uskoro se može nakupiti veći broj njih.

Komentari (0)
Loading