Lubenice mogu probuditi lepu eksploziju ukusa u vašim ustima, no one ponekad doslovno mogu eksplodirati, pa ako primetite na njoj belu penu, trebate je izbaciti iz kuće, piše Today.
Prof. dr. Kit Šnejder sa Odeljenja za nauku o hrani i ljudskoj ishrani Univerziteta na Floridi, rekao je da je već čuo o lubenicama koje se pjene i/ili eksplodiraju.
"To je verovatno zbog vrućine. Voće, ako je malo oštećeno, može početi da se fermentiše. Ako dođe do dovoljne fermentacije, koja proizvodi gas, može se stvoriti dovoljno unutrašnjeg pritiska da lubenica pukne ili eksplodira", objasnio je.
"To je isti proces koji se događa u proizvodnji piva i vina zbog gasa CO2 koji stvara mehuriće u pivu", istakao je.
Lubenice čuvajte u frižideru
Ponekad to uzrokuje da pena počne da izlazi iz lubenice. U drugim, blažim slučajevima, lubenica bi se mogla otvoriti uz prasak kad počnete da je sečete.
Ako imate celu lubenicu, dr. Šnajder savetuje da je čuvate u frižideru. Po pravilu, ako ona počne da proizvodi bilo kakvu penu, nemojte je jesti.
"Lubenica se raspada, pa je najbolje da je vratite u prodavnicu ili je jednostavno bacite", rekao je stručnjak.
A kada ste u nedoumici, dodao je, možete se osloniti na svoj nos da vam kaže je li sigurna za jelo ili nije.
"Naši nosevi su prilično dobri u tome da nam govore šta je sigurno za jelo i ako voće loše miriše, ono truli. Verujte svom nosu", objasnio je Šnajder.
Bonus video: