Mučninu tokom vožnje možete sprečiti i bez tableta: Ova voćka će vam omogućiti da uživate u putovanju

Tatjana Badarević Vesti 16.08.2024 17:42 0

Ako vam je često muka tokom vožnje, dobro je znati ovaj trik kako to sprečiti i uživati u putovanju.

mučnina

Shutterstock

 

Osećaj mučnine može biti vrlo neprijatna pojava, pogotovo u letnje vreme kada se često odlučujemo na daleka putovanja gde su mučnine česte. Srećom, Dr. Karan Raj, NHS hirurg i predavač na Univerzitetu Sandrlend je u videu na TikToku otkrio da se mučnina može suzbiti na jednostavan način, a reč je o mirisanju citrusa.

U videu je komentarisao devojku koja je rekla da više nikada ne odlazi na put bez limuna jer joj pomaže smanjiti mučninu, a Raj se složio s njenom tvrdnjom, dodajući da ne samo da će limun delovati, već bi umesto njega u tu svrhu mogli koristiti i neko drugo citrusno voće snažnijeg mirisa.

 

 

"Kada mirišete limun, olfaktorni sastav prepoznaje citrusne arome. Takođe, sistem za čulo mirisa je usko povezan s limbičkim sistemom koji reguliše mučninu. Dakle, mirisanje limuna stimuliše limbički sistem za ublažavanje mučnine, a snažna aroma limuna povećava pražnjenje želuca, odnosno on se prazni brže, što znači da će simptomi mučnine biti manji", objasnio je.

Zanimljivo je da pamtimo mirise pa je lako moguće da, ako ste jednom osetili da se mučnina smanjila jer ste mirisali citrusno voće, velike su šanse da će vaš mozak imati istu reakciju ako ovo ponovite sledeći put kada se borite protiv mučnine.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading