Cveće koje se lako neguje: Petunije ne zahtevaju veliku pažnju, ali važno je znati jednu ključnu stvar

Vesti 16.08.2024 12:38 0

Sveži cvetovi na vašim biljkama učiniće da vaša bašta izgleda još lepše

cveće

Shutterstock

Petunije su možda jedno od najpopularnijih godišnjih cveća koje možete zasaditi u vašu baštu, jer ih je lako negovati i daju prelepe cvetove koji ulepšavaju vaše saksije i travnjake od leta do prvog mraza.

Ali postoji jedan zadatak koji ćete morati da obavite kako bi vaše petunije izgledale predivno tokom cele sezone, a to je da uklonite uvenule cvetove.

horoskop

Shutterstock

 

Dobićete svežiju i lepšu biljku uz vrlo malo truda ako na svakih nekoliko dana uklonite uvenule cvetove.

Nastavite da čitate kako biste saznali kako da odvojite petunije tako da vaše biljke dobro napreduju u jesen.

Zašto treba da uklonite uvenule cvetove

Odstranjivanje uvenulog cveća utiče na poboljšanje zdravlja i lepote vaše petunije. Uklanja uvelo ili osušeno cveće i mahune semena da bi se energija vaše petunije usmerila ka stvaranju novih cvetova. U suprotnom, vaša biljka će svu svoju energiju uložiti u uzgoj mahuna u kombinaciji sa tim uvenutim cvetovima.

Sveži cvetovi na vašim biljkama učiniće da vaša bašta izgleda još lepše. Osim toga, uklanjanje uvenulih petunija će stvoriti još više lepog cveća u kojem ćete uživati.

bašta

Shutterstock

 

Uklanjanje uvenulih petunija je prilično lak zadatak - nisu potrebne rukavice, makaze za orezivanje ili dodatna oprema. Samo palcem i kažiprstom otkinite uvenule cvetove. Treba da budete sigurni da ćete zahvatiti ceo cvet (ne samo latice), te ga povucite na dnu gde se stabljika cveta susreće sa glavnom stabljikom biljke.

Koliko često treba uklanjati uvenule petunije

Uklanjanje uvenulih petunija nije dugotrajan baštenski zadatak (osim ako nemate ogromne travanjake prepune cveća, tako da treba da odvojite nekoliko minuta kad god prođete pored cveća da uklonite uvenule petunije.

Većina stručnjaka za baštovanstvo preporučuje da petunije uklanjate nekoliko puta nedeljno (ili barem jednom nedeljno) kako biste sprečili da vaša biljka postane previše dugačka i osigurali da vaša biljka ulože svu svoju energiju u proizvodnju još većeg broja cveća, piše Real Simple.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading