Kako sterilisati tegle: Baka Jela to radi ovim pićem i zimnica joj se nikada ne pokvari!

Vesti 14.08.2024 16:10 0

Sterilisanje tegli je ključno da se zimnica ne bi pokvarila. Evo kako to da uradite da bi dugo trajala.

zimnica

Shutterstock

Stavljanje zimnice u sterilisane tegle je neophodno kako bi ukusno voće ili povrće ostalo takvo cele zime. I najmanja prljavština može uticati na trajnost džema, ajvara ili ukiseljenog povrća. Tegle koje koristite prvo treba oprati deterdžentom i vodom. Potom sledi sterilizacija. Postoji nekoliko načina, a mi smo izabrali one starinske po savetu baka Jele koja ih godinama primenjuje.

Sterilizacija rakijom ili alkoholom

U svaku teglu sipajte malo alkohola ili domaće jake rakije, potresite je da pređe preko cele unutrašnjosti tegle. Sa spoljne strane tegle obrišite čistom krpom natopljenom alkoholom ili rakijom. Ostavite da se osuše prirodnim putem.

Na visokoj temperaturi

Skinite etikete sa tegli i stavite ih na pleh da se ne dodiruju, pa ubacite u  rernu zagrejanu na 130 stepeni (nemojte na višu temperaturu da staklo ne pukne) i ostavite 20 minuta.

zimnica

Shutterstock

 

Sterilizacija tegli kuvanjem

Popularan način sterilizacije tegli je kuvanje u vreloj vodi 10-15 minuta neposredno pre punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.

Da tegle ne puknu

Tegle treba da budu tople kada stavljate u njih zimnicu. Da ne bi pukle dok sipate vruću zimnicu ispod tegli stavite vlažan stolnjak ili krpu.

Bonus video:

 

@najzena.rs Na 10. rođendan moje ćerke niko nije došao zbog pozivnice koju sam napisala! #žena #najzena #fypシ #fypシ゚viral #rođendan #pozivnica ♬ original sound - Najzena.rs

 

 

Komentari (0)
Loading