Stavljanje zimnice u sterilisane tegle je neophodno kako bi ukusno voće ili povrće ostalo takvo cele zime. I najmanja prljavština može uticati na trajnost džema, ajvara ili ukiseljenog povrća. Tegle koje koristite prvo treba oprati deterdžentom i vodom. Potom sledi sterilizacija. Postoji nekoliko načina, a mi smo izabrali one starinske po savetu baka Jele koja ih godinama primenjuje.
Sterilizacija rakijom ili alkoholom
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

CRVENI ROLAT Neodoljivo predjelo koje prvo nestane sa slavske trpeze, a ukusa koji priča priče

SARME IZ RERNE Slasne i preukusne, postaće vaš novi omiljeni način spremanja

BAJADERA BOMBICE Omiljeni desert na drugačiji način, prste da poližete
U svaku teglu sipajte malo alkohola ili domaće jake rakije, potresite je da pređe preko cele unutrašnjosti tegle. Sa spoljne strane tegle obrišite čistom krpom natopljenom alkoholom ili rakijom. Ostavite da se osuše prirodnim putem.
Na visokoj temperaturi
Skinite etikete sa tegli i stavite ih na pleh da se ne dodiruju, pa ubacite u rernu zagrejanu na 130 stepeni (nemojte na višu temperaturu da staklo ne pukne) i ostavite 20 minuta.

Shutterstock
Sterilizacija tegli kuvanjem
Popularan način sterilizacije tegli je kuvanje u vreloj vodi 10-15 minuta neposredno pre punjenja zimnicom. Na taj se način uništavaju sve klice koje mogu uzrokovati kvarenje.
Da tegle ne puknu
Tegle treba da budu tople kada stavljate u njih zimnicu. Da ne bi pukle dok sipate vruću zimnicu ispod tegli stavite vlažan stolnjak ili krpu.
Bonus video: