Da dogodine ne bi jeli "plastiku": Baba Rada otkriva kako skupiti i sačuvati seme paradajza do idućeg proleća

Slobodanka Ćorić Vesti 13.08.2024 14:34 0

Kao prvo izaberite zrele plodove sa biljaka koje su bile zdrave tokom cele sezone i koje su dobro uspevale

zimnica

Shutterstock

Ako ste ikada posetili selo ili se upustili u vrtlarstvo, verovatno ste čuli za mudre savete koje donosi Baba Rada. Njeni uvidi u prirodu i vrtlarstvo često su zlata vredni, a jedan od najdragocenijih saveta koji nam je pružila odnosi se na prikupljanje i čuvanje semena paradajza. Oslanjajući se na iskustva i preporuke koje nam je ostavila, pružićemo vam detaljan vodič o tome kako pravilno prikupiti seme paradajza i sačuvati ga do sledeće proleća. Uživajte u procesu i obezbedite sebi bogat urod naredne godine uz ove proverene metode!

1. Izbor plodova

Za prikupljanje semena, izaberite zrele plodove sa biljaka koje su bile zdrave tokom cele sezone i koje su dobro uspevale. Idealno je koristiti plodove koji su potpuno zreli, ali još uvek nisu počeli da trule. Ova praksa osigurava da seme bude kvalitetno i da ima visoku klijavost.

2. Priprema semena

Pripremite plodove: Operite plodove paradajza kako biste uklonili prljavštinu. Ovaj korak može pomoći da se izbegne mogućnost razvoja bolesti dok se seme suši.

Isecanje: Isecite plodove na polovine ili četvrtine. Koristite čistu kašiku za vađenje semenki iz unutrašnjosti paradajza. Stavite seme u posudu, po mogućstvu stakleni ili plastični kontejner.

Fermentacija: Seme paradajza treba da fermentiše da bi se odstranila gelasta supstanca koja ga okružuje. Prekrijte posudu sa semenom gazom ili papirnim ubrusom i ostavite na toplom mestu (oko 20-25°C) 2-4 dana. Tokom fermentacije, pomaže da se seme lakše oslobodi od plodnog mesa i poboljša klijavost.

Pranje i sušenje: Nakon fermentacije, seme dobro operite pod mlazom vode kako biste uklonili preostali gel i ostatke ploda. Stavite seme na papirni ubrus ili mrežicu i ostavite da se potpuno osuši. Ovo može potrajati nekoliko dana. Važno je da seme bude potpuno suvo pre nego što ga stavite u dugoročno skladište kako biste sprečili rast plesni.

3. Skladištenje semena

Pakovanje: Kada je seme potpuno suvo, stavite ga u papirne koverte, papirne vrećice, ili male staklene tegle. Ako koristite papir, označite datum i vrstu paradajza na pakovanju.

Oznaka: Uvek označite pakovanja sa vrstom paradajza i datumom kada je seme prikupljeno. Ovo vam može pomoći da prepoznate seme kada ga budete koristili u budućnosti.

Čuvanje: Seme čuvajte na hladnom, suvom i tamnom mestu. Idealna temperatura za čuvanje semena je oko 5-10°C, kao što je u frižideru. Ako čuvate veće količine, možete koristiti hermetičke posude ili vakumske vrećice kako biste sprečili ulazak vlage i vazduha.

Kontrola: Povremeno proveravajte seme tokom skladištenja kako biste osigurali da nije došlo do kondenzacije ili rasta plesni.

4. Korišćenje semena

Kada dođe vreme za setvu, pre upotrebe proverite klijavost semena. Možete uraditi jednostavan test klijavosti tako što ćete staviti nekoliko semena u vlažnu vatu ili papirni ubrus i pratiti da li klijaju. Ako je klijavost niska, možda će biti potrebno da kupite novo seme.

Pravilnim prikupljanjem i skladištenjem semena paradajza, ne samo da osiguravate kvalitetne biljke za sledeću sezonu, već i doprinosite očuvanju omiljenih sorti paradajza.

 

Komentari (0)
Loading