Stvaranje leda u frižideru: Evo kako da ga najlakše uklonite i kada treba da pozovete majstora

Vesti 13.08.2024 15:32 0

Uz nekoliko jednostavnih koraka, moguće je izbeći nakupljanje leda u frižideru.

frižider

Shutterstock

Nakupljanje leda na zadnjoj strani, u unutrašnjosti frižidera, može predstavljati ozbiljan problem. Ovaj uobičajeni kvar ne samo da smanjuje njegovu sposobnost hlađena, nego može uzrokovati i povećanu potrošnju električne energije i kvarenje hrane. Kako biste sprečili ozbiljniji problem, važno je pravovremeno uklanjanje leda.

Zašto se u frižideru nakuplja led?

Led se u frižideru može stvoriti iz raznih razloga. Ponekad su to jednokratni ili privremeni uzroci, poput problema s hlađenjem ili načina na koji ste napunili frižider. Led se može nakupiti ako ste otvarali i zatvarali vrata češće nego obično. Ako vidite nakupljanje leda, možda treba očistiti frižider, a zatim pripazite da vidite hoće li se problem ponovno pojaviti. Ako se led često pojavljuje, to ukazuje na ozbiljniji problem.

frižider

Shutterstock

 

Kako sprečiti nakupljanje leda u frižideru

* Ne otvarajte često vrata. Tako puštate topao, vlažan vazduh u frižider svaki put kad otvorite vrata. To može povećati kondenzaciju i otežati njegov rad.

* Pobrinite se da frižider stoji dole, na potpuno ravnoj podlozi. Tako će vrata najbolje dihtovati svuda.

* Proverite šarke. Ako se vrata frižidera na zatvaraju čvrsto, možda su šarke olabavljene, pa ih treba zategnuti ili zameniti.

* Ne stvaljajte topla jela. Neka se jela ohlade pre nego što ih stavite u frižider kako biste smanjili vlagu unutra.

* Hranu s puno vode, poput voća i povrća, čuvajte u posebnoj zatvorenoj posudi ili fioci kako biste smanjili vlagu u glavnom prostoru.

* Proverite da li je termostat frižidera ispravno postavljen. Prilagodite unutrašnju temperaturu frižidera spoljašnjoj temperaturi.

Postoje slučajevi kada nakupljanje leda može ukazivati ​​na veći problem. Ukoliko led nastavlja da se stvara i pored svega što se preduzeli da biste to sprečili, možda je frižider pokvaren i najbolje je da pozovete majstora.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading