Godišnji odmor može vam produžiti život: Ovo je samo 1 od razloga zašto ga ne treba odlagati

Tatjana Badarević Vesti 27.07.2024 19:01 0

Svi bi trebali malo s vremena na vreme da napravimo pauzu od posla i uobičajenih stresnih situacija.

odmor

Shutterstock

 

Svakom je od nas s vremena na vreme potreban predah. Brojna istraživanja su potvrdila kako odmor povećava kreativnost, povoljno utiče na odnose unutar porodice, čini nas produktivnijima i druželjubivijima. S druge strane, ako predugo radimo bez odmora, bićemo umorni, skloni pravljenju grešaka, mrzovoljni i neraspoloženi. Stoga nam se nikad ne bi smelo dogoditi da preskočimo godišnji odmor. Kako prenosi Yahoo, ovo je par razloga razloga zbog kojih bismo redovino trebali ići na godišnji.

Opustite se makar ostali kod kuće

Godišnji odmor za većinu podrazumeva putovanje, no to ne mora biti tako. Odmoriti se i opustiti možete i kod kuće. Štaviše, neki stručnjaci smatraju kako takav odmor može biti i povoljniji za vas i vaš organizam jer se nećete živcirati zbog potencijalnih troškova putovanja i sl. Ponekad je dovoljno da se na odmoru maknemo od uobičajene rutine i obrazaca stresa koji nam narušavaju zdravlje. Čitanje knjige, slušanje muzike ili upijanje sunca u vlastitom dvorištu takođe može biti savršen odmor i opuštanje.

odmor

Shutterstock

 

 

Produžićete život

Stručnjaci tvrde kako redovno korišćenje godišnjeg odmora, ne samo da poboljšava fizičko i mentalno blagostanje, već može i produžiti život. Studije su pokazale da redovno odmaranje smanjuje ukupni rizik od smrti za 20 posto, a rizik od srčanih bolesti za čak 30 posto. S druge strane, kada izlažemo telo i mozak konstantnom stresu, dolazi do opterećenja važnih organa, posebno ako radimo prekovremeno.

Bićete srećniji i manje pod stresom

I ovo su potvrdila ispitivanja. Ljudi koji koriste godišnji odmor sretniji su te manje skloni depresiji i anksioznosti. Pokazalo se kako je godišnji odmor efikasan način za smanjenje stresa, čak i ako ne otkrivate nove destinacije već se odmarate u dobro poznatoj sredini.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading