Koliko često treba da se tuširamo? Dermatolozi dali svoje mišljenje, a ovo su posledice preteranog kupanja

Tatjana Badarević Vesti 24.07.2024 09:01 0

Tuširanje je svakodnevna aktivnost, ali prevelika učestalost može dovesti do određenih zdravstvenih problema.

Tuširanje

Shutterstock

 

Tuširanje je uobičajena rutinska aktivnost, ali postoji mnogo rasprava na internetu o tome koliko često je potrebno tuširati se.

Nedavno je penzionisana NFL zvezda Džejson Kelc podelio svoje navike tuširanja na društvenim mrežama, sugerišući da stalno pranje svakog dela tela i kose nije potrebno i nije zdravije. Zagovara fokusiranje na “vruće tačke” kako bi se koža održala čišćom i zdravijom. Njegovi komentari izazvali su žestoku raspravu o tome šta treba oprati pod tušem.

tuširanje

Shutterstock

 

 

Preporuke dermatologa

Dermatolozi preporučuju da počnete s kosom jer šamponi i regeneratori mogu ostaviti ostatke koji mogu uzrokovati akne ako ostanu na koži. Pranje tela nakon toga pomaže u uklanjanju ovih ostataka. Iako ne postoji strogi redosled, često se predlaže pranje od vrha ka dole, kako piše Harvard Health.

Uvek treba prati određena područja – prepone, zadnjicu i pazuhe, koji imaju apokrine žlezde koje proizvode miris. Stopala takođe treba redovno prati zbog velikog broja ekrinih žlezda, koje mogu proizvesti neprijatan miris kada su stopala zatvorena u cipelama.

Takođe se savetuje pranje lica dva puta dnevno blagim sredstvom za čišćenje, iako to ne mora biti učinjeno pod tušem.

tuširanje

Shutterstock

 

 

Ostala područja, poput leđa, grudi, stomaka, ruku i nogu, ne morate svaki put ribati sapunom, osim ako ste se jako znojili. Kosu ne treba svakodnevno prati šamponom, osim ako vam je teme masno.

Što se tiče učestalosti tuširanja, Američka akademija za dermatologiju savetuje svakodnevno kupanje dece i tinejdžera, posebno nakon znojenja.

Međutim, odrasli ne moraju da se tuširaju  svaki dan.

Posledice preteranog tuširanja

Preterano tuširanje može isušiti kožu, posebno sa vrućom vodom. Oni sa suvom kožom ili kožom sklonom ekcemima trebaju se tuširati 3 – 4 puta nedeljno. Češće tuširanje se savetuje ako se jako znojite ili ste skloni neprijatnom telesnom mirisu.

Što se tiče proizvoda, hidratantni šampon generalno je prikladan za većinu tipova kose, a pročišćavajući šampon može pomoći ako koristite mnogo proizvoda za oblikovanje. Za telo se preporučuju sapuni bez mirisa ili sredstva za pranje tela kako bi se smanjila iritacija, a hidratantni sapuni pomažu u sprečavanju suvoće.

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading