Ne preterujte sa hlorom u bazenu: Ovako ćete ga ispravno održavati i izbeći štetne posledice

Tatjana Badarević Vesti 19.07.2024 20:00 0

Hlor je nužan za održavanje bazena čistim i bezbednim, ali je važno održavati idealni nivo kako biste izbegli neprijatne i potencijalno štetne posledice.

bazen

Shutterstock

 

Hlor u bazenu ključni sastojak za održavanje bazena čistim i sigurnim za plivanje. Bez pravilnog nivoa hlora, bazeni bi brzo postali leglo bakterija i algi, što bi moglo dovesti do zdravstvenih problema za plivače.

Ako ste novi vlasnik bazena, velike su šanse da ste pokušali da odredite koliko hlora dodati u bazen. U ovom vodiču pomoći ćemo vam da shvatite koliko i koliko često morate dodavati hlor u bazen što to bi vam uveliko moglo olakšati održavanje bazena blistavim.

bazen

Shutterstock

 

 

Idealne vrednosti hlora u bazenu

Kako navodi Apec Water, bez obzira na to koliko često ili koji sastav koristite za dodavanje hlora u vodu, idealni nivo hlora u bazenu bi trebala ostati između 1 i 3 ppm kako bi se održao zdrav bazen. Veće vrednosti hlora u bazenu prouzrokovaće rizik crvenila očiju i svrab kod plivača. Trebao bi postojati najblaži miris hlora čak i na najvišim nivoima. Ako osetite jak miris, to je znak da treba da ujednačite nivo hlora u bazenu ili da uklonite nakupljene nečistoće.

Idealne vrednosti hlora u bazenu:
 

- Slobodni hlor: 1-3 ppm

- Kombinovani hlor: manje od 0,02 ppm

- Ukupni hlor: kombinacija slobodnog i kombinovanog hlora, idealno ispod 3 ppm

Kako biste imali idealnu vrednost hlora u bazenu, najprije morate da proverite dve vrednosti.

- pH vrednost vode u bazenu trebala bi biti između 7,2 i 7,6

- Idealno bi bilo da vrednost hlora bude između 1 i 3 ppm. Tokom sezone kupanja preporučujemo proveru ovih vrednosti dva puta nedeljno

bazen

Shutterstock

 

 

Sledeći korak-po-korak plan namenjen je za provođenje tretmana hlorom u bazenu.

Otopite hlorni prah u kanti vode pre nego što ga ravnomerno rasporedite po celom bazenu. Po mogućnosti otvorite pakovanje na otvorenom.

Za tretman hlorom, treba dodati 3 izmerene čaše od 40 grama granula hlora na 10 m³ vode. U idealnom slučaju, ovo treba dodati nakon kupanja ili uveče kako bi se osiguralo da se proizvod može dobro rasporediti po bazenu.

bazen

Shutterstock

 

 

Takođe, vodite računa da se voda filtrira nakon što ste dodali hlor u bazen. To će poboljšati dejstvo hlora u bazenu.

U redovnim intervalima, po mogućnosti jednom nedeljno, proveravajte sadržaj hlora u bazenu.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading