Uskoro prolazi sezona kukuruzu šećercu, pa imate još malo vremena da uživate. Kasnije kreće sezona starog kukuruza koji zahteva više vremena za pripremu, ali ne možemo da osporimo da je i on ukusan. Osnovna razlika između mladog i starog kukuruza je u tome što se prvi brže kuva u ne treba mu više od 10 minuta.
Evo 6 najvažnijih prednosti kukuruza šećerca.
1. Visok sadržaj vlakana i dobar izbor za mršavljenje
Dijetalna vlakna su korisna za opšte zdravlje, pre svega za probavni sistem. Smanjuju rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i karcinoma debelog creva.
Vlakna daju duži osećaj sitosti pa je konzumiranje šećerca izuzetno značajno ako želimo da izgubimo na kilaži uz zdrav, redukovan režim ishrane. O preporučenim količinama se posavetujte sa stručnim lice.
Takođe, smatra se da ima dobre crevne bakterije što ga čini probiotikom, a sadrži i značajne količine proteina. U 100 grama kukuruza šećerca ima 3,3 grama proteina, što pomaže da izbegnemo prejedanje, a time podstičemo manji unos kalorija.
2. Poboljšava zdravlje srca
Potencijal vlakana da utiču na snižavanje krvnog pritiska i holesterol su značajni. To su potvrdile i kliničke studije. Ljudi koji konzumiraju visoku količinu dijetalnih vlakana mogu dramatično da smanje rizik od srčanih bolesti. Pored toga, smrtnost od srčanih bolesti bila je niža kod onih koji su konzumirali namirnice sa više vlakana.
3. Bogat izvor antioksidanata
Sve ćelije u našem telu suočavaju se sa pretnjama i mogućnošću oštećenja a razlozi idu od nepravilne ishrane do virusnih i drugih infekcija. Supstance poznate kao slobodni radikali su velika opasnost a u visokim koncentracijama mogu čak dovesti do oštećenja našeg genetskog materijala.
Fizička neaktivnost, izlaganje duvanskom dimu i zagađenje vazduha takođe mogu da proizvedu slobodne radikale, a poznato je da višak slobodnih radikala izaziva bolesti srca, kognitivni pad, maligne bolesti, gubitak vida.
Antioksidansi su borci prve linije odbrane tela od slobodnih radikala. Kukuruz šećerac obiluje vitaminom C, karotenoidima luteinom i zeaksantinom i mnogim drugim borcima protiv opasnosti koje vrebaju naš organizam.
4. Sprečava divertikulitis
Divertikulitis je težak oblik divertikularne bolesti čije komplikacije mogu dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema. Džepovi koji se pune hranom i talože se na zidu debelog creva mogu da se upale i inficiraju. Zovu se divertikulumi i ponekad moraju da se hitno otklone hirurškim putem.
Jedna studija pokazuje da konzumiranje kukuruza može sprečiti brojne bolesti digestivnog sistema, posebno divertikulitis.
5. Važan za zdravlje očiju
Oštećenje delovanjem slobodnih radikala može da ošteti vid a u ekstremnim slučajevima čak i do njegovog gubitka. Karotenoidi lutein i zeaksantin mogu da pomognu u borbi protiv ovih oštećenja. Smanjuju i oštećenje sočiva koje dovodi do katarakte.
Studije su pokazale da su visoki nivoi ovih karotenoida u krvi korisni za smanjenje učestalosti i makularne degeneracije i katarakte.
6. Poboljšava memoriju
Konzumiranje kukuruza je u funkciji bolje kognitivne aktivnosti i rada mozga a može da smanji rizik od gubitka pamćenja, posebno kod starijih osoba.
Kukuruz ima visoku koncentraciju vitamina B1. Ovaj vitamin je poznat kao tiamin, a neophodan je za stvaranje acetilholina u našem telu. Acetilholin je neurotransmiter koji pomaže ljudima da bolje pamte. Pored toga, ovo jedinjenje minimizira rizik od Alchajmerove bolesti.
Danas vam donosimo još jedan fantastičan trik za kukuruz koji se kuva na isključenom šporetu, piše Stvar ukusa.
Sastojci:
2 kašike šećera
6 kukuruza
Priprema:
U šerpu sipajte vodu i ostavite da proključa. Zatim dodajte šećer i sok od limuna, pa mešajte dok se šećer ne istopi. Dodajte očišćene kukuruze, pa poklopite i isključite šporet. Neka se tako kuva nekih 10 minuta.