Upozorenje iskusnog putnika: Evo gde treba da stavite kofer kada uđete u hotelsku sobu, izbegnite veliku opasnost

Vesti 14.07.2024 09:08 0

Kada stignete u svoju sobu, odvojite malo vremena da pregledate male pukotine oko prostora da vidite da li primećujete neka stvorenja ili živuljke

žena

Shutterstock

Godine 2023. doživeli smo pravu epidemiju stenica u hotelima širom sveta, a čini se da je Pariz bio posebno pogođen. Iako je kriza sada popustila, naučili smo važnu lekciju.

stenice

Printscreen/TikTok

 

Zato vam možemo reći da, kada se prijavite u hotelsku sobu, nikako ne stavljate svoj prtljag na krevet ili pored njega. Umesto toga, stavite ga tamo gde najmanje očekujete - u kadu.

Zašto baš kada

Stavljanje torbe u kadu može zvučati neobično, ali zaista ima smisla. Na ovaj način, vaš prtljag ostaje podalje od svih površina koje se sastoje od neke vrste tekstila (uključujući tepihe, posteljinu, dekor i zavese) na kojima se mogu nalaziti sitne odmetnute stenice koje bi mogle uskočiti u vaš kofer i odvesti se sa vama do sledećeg odredišta.

,,Putovanje može biti stresno zbog brojnih faktora kao što su odloženi letovi i izgubljeni prtljag, pa se trudim da izbegnem dodatni stres zbog stenica," kaže Lidija Mensel, putopisac i osnivač Just Packed. ,,Kada se prijavim u hotel, odmah stavljam prtljag u kupatilo ili neki drugi prostor dalje od kreveta i tepiha. Na ovaj način, moje stvari su dovoljno udaljene od bilo kog nameštaja gde stence obično borave, i značajno smanjujem šanse da ih donesem kući."

Dodatne mere predostrožnosti

Mensel dodaje još jedan važan korak: "Takođe volim da ostavim poruku za osoblje hotela na vrhu kofeta, dajući im do znanja da tu ostave moju torbu. Ponekad su pomerali torbe i stavljali ih na police za prtljag, koje takođe mogu biti leglo za stence. Tako da poruka osigurava da moj prtljag ostane tamo gde sam ga ostavila."

hotel

Shutterstock

 

Postoji mnogo drugih načina da se zaštitite od stenica u prtljagu. Kako objašnjava Odeljenje za zdravlje i mentalnu higijenu Njujorka, putnici bi trebalo da biraju kofere sa tvrdim stranama kad god je to moguće jer se "stencima teže prikačiti za čvrste materijale nego za tkaninu". Odeljenje takođe predlaže pakovanje u plastične kese koje se mogu ponovo zatvoriti i nošenje male baterijske lampe za pregled sobe po dolasku.

Pregled hotela po dolasku

Kada stignete u svoju sobu, odvojite malo vremena da pregledate male pukotine oko prostora da vidite da li primećujete neka stvorenja ili živuljke.

,,Pregledajte krevete i opruge tako što ćete povući čaršave na uglovima i sa strane. Proverite da li na madracima ima stenica i njihovih tragova," navodi se u saopštenju.

hotel

Shutterstock

 

,,Uradite brzu proveru jastuka i tapaciranog nameštaja da li postoje tragovi stenica. Ako možete, proverite iza uzglavlja i otvorite fioke noćnih ormarića i pogledajte unutra." Ako planirate da ostanete samo noć ili dve, Odeljenje takođe preporučuje da svoju odeću držite u prtljagu i da se potpuno odreknete raspakivanja. Napominju da je kupatilo odlično mesto za skladištenje.

,,Postavite svoj prtljag na tvrdu uzdignutu površinu — ne na pod, niti na tapacirani nameštaj," navodi se. ,,Ako ne možete da pronađete odgovarajuću površinu, stavite svoj prtljag u suhu kadu ili ga ostavite u automobilu dok ne obavite brzi pregled."

Saveti stručnjaka

Ako ste zaista spremni za to, možete uraditi kao što to radi Danijel Klark, stručnjak za putovanja i direktor Parklinka, i očistiti svoje skladišne prostore pre raspakivanja.

,,U prošlosti su mi mrav ušli u ranac na jednom putovanju a stence na drugom . Sada sam naučio da prvo moram da očistim površinu gde držim svoj prtljag i u tu svrhu nosim antibakterijske maramice. Ili, ako imam kadu u sobi, onda je to bolja opcija da u njoj držim svoj prtljag. Kupatilo se lako može oprati i verovatno će biti jedna od najčistijih površina u prostoriji zbog svoje učestalosti čišćenja," kaže Klark. ,,Kada ne samo da se pokazala kao efikasna upotreba prostora ako imate malu sobu, već otkad koristim kadu za držanje torbe nisam otkrio da se u mojim torbama naseljavaju neželjene bube ili insekti", piše TravelAndLaisure

 

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading