Bežite krpelji: Sprečite ih da se razmnože u vašem dvorištu na 5 načina, primenite savete stručnjaka

Vesti 13.07.2024 20:04 0

Pratite ove savete da biste se rešili krpelja u dvorištu i sprečili ih da se trajno nastane

krpelj

Shutterstock

Ponekad su najsitnije štetočine koje se ne mogu videti najupornije i posebno frustrirajuće. Krpelji svakako spadaju u tu kategoriju zbog svoje sklonosti da prenesu bolesti, čime ugrožavaju živote ljudi i na kućnih ljubimace.

Kada jednom nađu domaćina - bilo da je to krzneni saputnik, dete ili čak vi - zarivaju usne organe u kožu i hrane se krvlju. Oni oslobađaju sopstvenu pljuvačku, koja može preneti bolesti. 

krpelj

Shutterstock

 

Iako su posebno aktivni u šumovitim područjima, krpelji takođe opstaju u dvorištima, posebno u područjima sa visokom travom, gustom vegetacijom, lišćem i senovitim, vlažnim okruženjem.

Pratite ove savete da biste se rešili krpelja u dvorištu i sprečili ih da se trajno nastane.

Održavajte dvorište 

Održavano dvorište ne samo da izgleda sjajno, već može pomoći u sprečavanju glodara i štetočina poput krpelja.

„Održavajte sve svoje travnjake i čistite ih od grmlja, pokošene trave, gomile drva i ostataka lišća“, savetuje Skot Hodžis, A.C.E. sertifikovani entomolog u kompaniji ,,Arrow Exterminators". „To su idealna utočišta za glodare kao što su miševi i pacovi koji su poznati prenosioci buva i krpelja.

Često kosite travu

Iako krpelji uživaju u šumskom okruženju, oni takođe vole dugu travu. Ukoliko odložite košenje za dan ili dva neće biti problema, ali izbegavanjem košenja na duži vremenski period stvarate bezbedno mesto za život i razmnožavanje krpelja. Džim Mek Hejl, entomolog i izvršni direktor kompanije ,,JP McHale Pest Management", kaže da krpelji neće preživeti u kratkoj travi, pa je najbolje da travnjak bude pokošen.

Upotrebite hemijske preparate

Kada imate infestaciju krpelja, ponekad je najbolje da upotrebite tretman za ubijanje štetočina. „Epruvete protiv krpelja ili sprejevi za kontrolu krpelja profesionalnog nivoa mogu se koristiti za ciljanje različitih faza u njihovom životnom ciklusu“, kaže Bosel. On dodaje: „Vate tretirane permetrinom postavljene oko vašeg poseda privlače miševe, koji će ih koristiti prilikom pravljenja gnezda i ubiti sve krpelje.

Osunčajte dvorište

Sunčeva svetlost sprečava razmnožavanje krpelja. „Obrežite veliko žbunje, drveće i žbunje da biste omogućili protok direktne sunčeve svetlosti u vašem dvorištu“, objašnjava Mekhejl. „Krpelji vole hladna, vlažna područja, pa sunčeva svetlost zato može učiniti vaše dvorište mnogo manje gostoljubivim.

Pozovite profesionalca 

Ako je problem sa krpeljima uporan i ako ste pokušali gore navedeno bez ikakve sreće, vreme je da pozovete profesionalca. Ova lica znaju tačno gde i kako da primene proizvode za ubijanje krpelja u vašem dvorištu i mogu da smisle plan kako bi u potpunosti rešili problem. Ovo može uključivati niz poseta radi praćenja ovog pitanja i agresivnog obračuna sa stanovništvom, piše Real Simple

 

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading