Košenje trave za dugovečnost: Otkrijte kako redovno održavanje dvorišta može produžiti životni vek

Slobodanka Ćorić Vesti 10.07.2024 15:39 0

Ubrzan ritam i fizička aktivnost tokom košenja stimulišu otpuštanje endorfina, poznatih kao hormoni sreće

Košenje trave za dugovečnost: Otkrijte kako redovno održavanje dvorišta može produžiti životni vek

Shutterstock

Naizgled obična aktivnost kao što je košenje trave može imati značajan uticaj na naše zdravlje, pokazuju rezultati nedavnih istraživanja. Naučnici su otkrili da redovno košenje travnjaka ne samo da doprinosi estetici dvorišta, već može imati pozitivan uticaj na fizičko i mentalno zdravlje ljudi.

Tim naučnika sa Univerziteta u Kembridžu rekao je da 75 minuta umerenog vežbanja nedeljno ili 11 minuta dnevno mogu da smanje zdravstvene rizike u poređenju sa nevežbanjem. Stručnjaci su analizirali 196 istraživačkih članaka o zdravstvenim prednostima vežbanja u kojima je učestvovalo više od 30 miliona odraslih. - Rizik od rane smrti, kardiovaskularnih bolesti i raka smanjivao se što je neko više vežbao - rekli su naučnici sa Univerziteta Kembridž nakon studije.


Fizička aktivnost koja se sprovodi prilikom košenja, kao što su hodanje i guranje kosilice, pomaže u jačanju srčanog mišića i poboljšanju cirkulacije.

Pored toga, košenje trave može imati i pozitivan uticaj na mentalno zdravlje. Redovne aktivnosti na otvorenom poput ove pomažu u smanjenju nivoa stresa i poboljšavaju raspoloženje. Ubrzan ritam i fizička aktivnost tokom košenja stimulišu otpuštanje endorfina, poznatih kao hormoni sreće, što može doprineti osećaju zadovoljstva i relaksacije.

Komentari (0)
Loading