Dupli benefit — rashladite se, a i zategnite se: 3 stila plivanja koji su najbolji za izgled vašeg tela

Nedeljko Tišanović Vesti 10.07.2024 11:09 0

Plivanje je mnogima jedna od omiljenih letnih aktivnosti, bilo da je riječ o kupanju u moru, jezeru ili bazenu. Osim što je svima lako dostupno, ima i brojne zdravstvene prednosti, ali i mogućnost uticaja na oblikovanje našeg tela

Shutterstock

Shutterstock

Plivanje se preporučuje svima, bez obzira na zdravstveno stanje, samo se određena bol mora prilagoditi stilovima plivanja.

Reč je o vrsti rekreacije koja ima izuzetno pozitivan učinak na naše celokupno zdravlje. Ne samo što se ostvaruju aerobni učinci telesne aktivnosti nego se istovremeno jačaju i sve mišićne grupe našeg organizma.

To se događa zato što je otpor koji pruža voda čak 10 do 15 puta veći od onog koji nam pruža vazduh, pa će samim time vežbanje biti mnogo učinkovitije. Drugim rečima, u vodi deluje sila koje nema u vazduhu pa se zato otpor našim mišićima pruža se iz svih smerova, a ujedno voda rasterećuje mišiće i zglobove, što nije slučaj kada vežbamo izvan vode.

Shutterstock

Shutterstock

 

Postoji nekoliko stilova plivanja, a iako je najbolje da ih sve kombinujemo ako nam zdravstveno stanje dozvoljava jer će to najbrže dovesti do zatezanja i oblikovanja celog tela, većina nas želi da poradi samo na nekom delu tela.

Na sreću, plivanje ima rešenje i za to, pa u nastavku predstavljamo prednosti određenog stila plivanja.

Treba napomenuti da je potrebno plivati najmanje pola sata tri puta nedeljno kako bi se ostvario efekat vežbi i postigli zaista vidljivi rezultati.

U svim stilovima plivanja važno je držati telo što je moguće horizontalnije kako bi se izbegle povrede vratnog dela.

1. Prsno za oblikovane ruku i butina

Stil plivanja kojem se većina žena okreće je prsno. To je ujedno i najsporija tehnika plivanja koja zahteva veću snagu ramena i nogu, što utiče na njihovo oblikovanje. Na smanjenje celulita utiče i konstantno masiranje koje moramo da uradimo sa nogama, dok se na rukama smanjuje neželjeno masno tkivo koje muči mnoge žene. Osim toga, tokom prsnog stila naši trbušni mišići se istežu, što će povoljno uticati na oblikovanje stomaka. Ali najviše od svega utiče na prsne mišiće. Međutim, ako imate problema sa donjim, odnosno lumbalnim delom kičme, svakako izbegavajte ovaj stil, jer se u suprotnom stanje može pogoršati zbog istezanja pršljenova i diskova tokom vežbanja.

2. Leđno za oblikovana ramena i trbušnih mišića

Nešto aktivniji stil plivanja u kome je potrebno kombinovati naizmenične zamahe desnom i levom rukom i nogama, uz okretanje lica nagore i leđima na vodi je leđno. Dok pravimo intenzivne zamahe sa rukama pozadi, celo telo nam je izduženo, a to je posebno vidljivo na trbušnim mišićima. Zato je leđno kretanje idealno za sve one koji se bore sa masnim naslagama u predelu stomaka. Štaviše, zbog dodatnog opterećenja vodom, ovo se smatra mnogo efikasnijom vežbom od bilo koje verzije trbušnjaka. Takođe, zamahe rukama snažno utiču na oblikovanje ramena i ruku. Smanjuju masne naslage i sjajno definišu čitavu oblast ramena.

Shutterstock

Shutterstock

 

 


3. Kraul ili slobodni stil za celo telo

Kraul ili slobodni stil karakterišu naizmenični zamasi levom i desnom rukom, lice je okrenuto prema površini vode, dok se kretanje napred održava naizmeničnim zamasima.

Efekat koji ima na celo telo je isti kao i aerobni trening, samo što će se za pola sata znatno više kalorija potrošiti nego da smo to radili u teretani.

Pogodan je za sve one koji nemaju ozbiljnije probleme sa kičmom, a ako se redovno vežbaju, mogu značajno uticati na celo telo, baš kao i aerobni trening u teretani.

Nije zanemarljiv ni način disanja, koji je neophodan tokom plivanja i na koji nas voda nekako "tera". Naime, za plivanje je potrebno mnogo dublje disanje, a upravo je to tehnika disanja koja se preporučuje svima koji su pod stresom, doživljavaju napad panike i jednostavno treba da se smire.

Samo to snižava nivo kortizola, odnosno hormona stresa, i smiruje ceo organizam, pa se plivanje preporučuje i osobama koje pate od anksioznosti.

 

 

Komentari (0)
Loading