Uklanja neprijatne mirise između pranja: Stručnjak otkrio hit metodu pomoću koje će vaša odeća biti sveža, a caka je u ovome

Tatjana Badarević Vesti 09.07.2024 19:05 0

Jedan jednostavan sastojak može pomoći u uklanjanju neprijatnih mirisa između pranja.

veš

Shutterstock

 

Tokom toplih letnjih dana češće peremo odeću kako bismo zadržali taj svež miris. Međutim, čudljivo vreme U Srbiji može promeniti planove za sušenje veša na otvorenom, a retko ko želi da pali grejanje u julu.

Ali postoje pametne strategije za produženje veka trajanja vaših odevnih komada kako bi se što duže zadržali u najboljem izdanju.

Stručnjaci za stil otkrili su savete i insajderske tajne za negu odeće, posebno onih dragocenih delikatnih predmeta koje radije ne biste podvrgavali učestalom pranju, piše Mirror.

Votka čini čuda

Jedan od ključnih saveta za smanjenje gomile veša jeste usvojiti pametniji pristup pranju veša. Modni savetnici iz Superdraja savetuju: "Preterano pranje vaše odeće može dovesti do nepotrebnog istezanja i trošenja. Umesto toga, razmislite o rotiranju odeće koju nosite, ostavljajući svojoj odeći dovoljno vremena između korišćenja."

Ova pametna taktika ne samo da povećava izdržljivost vaše odeće, već će vas podstaći da ponovo počnete da nosite davno zaboravljene komade koji se nalaze u prednjem delu ormara, umesto da kupujete novu odeću.

Stručnjaci predlažu: "Za osetljive predmete, neki profesionalci u industriji idu toliko daleko da preporučuju lagano prskanje votke kako bi se uklonio miris i pomogao u očuvanju integriteta tkanine izbegavanjem nepotrebnog pranja. Ova tajna metoda osvežava odeću bez opasnosti od oštećenja i savršena je samo za hemijsko čišćenje predmeta koji se ne mogu prati u veš mašini."

votka

Profimedia

 

 

"Ne reaguju sve tkanine na isti način, stoga budite oprezni pri primeni bilo kakvog tretmana. Alkohol može uzrokovati promenu boje pa uvek prvo testirajte na malom delu odeće. I ne držite flašicu s raspršivačem preblizu jer ciljate na lagano raspršivanje površine tkanine", objasnili su.

Neka priroda radi svoje

Umesto korišćenja sušilice izaberite uže za vešanje odeće ili stalak za sušenje veša. Ovo ne samo da produžuje vek trajanja vaše odeće, već takođe iskorišćava prirodna antimikrobna svojstva sunčeve svetlosti i njenu sposobnost da deluje kao blago sredstvo za izbeljivanje.

veš

Shutterstock

 

 

Laganim povlačenjem odeće u oblik kako biste uklonili nabore pre nego što je obesite ili stavite na stalak za sušenje, smanjićete potrebu za ravnanjem.

Isprobajte hladno pranje

Iskoristite prednosti hladnijih ciklusa pranja, koji štede energiju, čuvaju žive boje vaše odeće i smanjuju šanse skupljanja. Ovaj savet sjajan je način da uštedite još više novca i značajno smanjujete šanse da slučajno uništite svoju omiljenu odeću.

Uvek pogledajte upustva za pranje na etiketi kako bi videli posebne preporuke za temperaturu vaše odeće, budući da će se mnoge osetljive stvari morati prati samo ručno.

Mnoge veš mašine imaju programe "ručno pranje" koji ne samo da peru na nižoj temperaturi, već i manje okreću odeću, s nežnijim ciklusom centrifuge za smanjeno gužvanje.

votka

Profimedia

 

 

Ako se odlučite za tradicionalno ručno pranje, uvek koristite specijalizovani deterdžent koji će biti nežniji prema vašoj odeći i rukama. Temeljno isperite kako biste isprali ostatke deterdženta i čvrsto stisnite kako biste uklonili višak vode, ali nikada ne cedite ili uvijajte jer to može oštetiti tkaninu ili izobličiti izgled odeće.

Čišćenje na licu mesta

Ako je došlo do pojave mrlja ili prolivanja na odeću, očistite je na licu mesta kako uklonili mrlje. Ako uočite mali trag ili mrlju na svom odevnom predmetu, pokušajte je očistiti pre nego što odevni predmet nepotrebno operete.

Korišćenje pravog proizvoda za vrstu tkanine i vrstu mrlja pomoći će vam da postignete najbolje rezultate, ali uvek sledite upustva i testirajte na malom, udaljenom području.

Zaštitite svoje osetljive predmete, poput donjeg veša, pranjem u mrežastim vrećama za veš, koje pružaju dodatni sloj zaštite od rastezanja i zapinjanja tokom ciklusa pranja. Pranje odeće naopačk takođe može biti korisno jer pomaže u smanjenju trenja, produžujući životni vek odeće i smanjujući štetu.

Budite oprezni prilikom peglanja

Uvek pazite kada peglate odeću jer je to jednostavan način da uništite svoj omiljeni odevni predmet. Obavezno odaberite odgovarajuću postavku temperature i koristite čistu, vlažnu krpu za peglanje osetljivih tkanina kako biste sprečili oštećenje toplinom i očuvali kvalitet odeće.

pegla

Shutterstock

 

 

Ispravnim tehnikama peglanja vaša odeća izgleda najbolje i pridonosite njenoj dugovečnosti, smanjujući potrebu za čestim menjanjem.

Profesionalci uvek peglaju predmete od prirodnih vlakana poput pamuka i svile dok su još vlažni.

Pospremi stare ofingere

Odeću uvek skladištite ispravno kako biste zadržali njen oblik i stanje. Na primer, pleteninu treba složiti i spremiti na policu umjesto da visi kako bi se spriječilo istezanje.

Još jedna ključna stvar koju morate zapamtiti kada spremate svoju odeću je da koristite ofingere koji su dizajnirani da pravilno izdrže težinu i oblik svakog odevnog predmeta. Takođe biste uvek trebali da koristite omče za vešanje koje nalazite unutar svoje odeće. Dodate su s razlogom: kako bi odeća ostala u pravom položaju kada je na vešalici, podupirući težinu i sprečavajući rastezanje tkanine.

Bonus video:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading