Mnoga jela, poput graška, krem supa, čorbi, raznih sosova, treba da se malo zgusnu, pa im se na kraju najčešće doda malo brašna pomešanog s vodom. Pošto belo brašno goji i nije baš zdrava namirnica, predlažemo vam bolji način da zgusnete jela.
Stavite izgnječen krompir
Postoje bolji načini za zgušnjavanje jela koji su i mnogo ukusniji. Recimo, da upotrebite povrće koje sigurno uvek imate u kući. Skuvajte jedan krompir i ispasirajte ga u blenderu ili ga dobro uzgnječite viljuškom da nema grudvica. Možete da dodate malo vode da bi smesa bila kompaktnija. Dodajte je u jelo i dobro sjedinite. Krompir nema jak ukus, pa neće značajno promeniti ukus jela, a zdraviji je izbor od belog brašna. Možete da koristite i pire od nekog drugog povrća, ali u tom slučaju pazite da ne promenite ukus jela.
Krompirov skrob
Ako imate problem sa glutenom, pa ga izbegavate, za zgušnjavanje možete da koristite krompirov skrob. Potrebna je jedna kašika skroba pomešana s dve kašike vode kako bi se dobila kaša. Sipajte je u jelo ili sos i neprestano mešajte dok se smesa ne zgusne.
Bonus video: