Mnoga jela, poput graška, krem supa, čorbi, raznih sosova, treba da se malo zgusnu, pa im se na kraju najčešće doda malo brašna pomešanog s vodom. Pošto belo brašno goji i nije baš zdrava namirnica, predlažemo vam bolji način da zgusnete jela.
Stavite izgnječen krompir
Postoje bolji načini za zgušnjavanje jela koji su i mnogo ukusniji. Recimo, da upotrebite povrće koje sigurno uvek imate u kući. Skuvajte jedan krompir i ispasirajte ga u blenderu ili ga dobro uzgnječite viljuškom da nema grudvica. Možete da dodate malo vode da bi smesa bila kompaktnija. Dodajte je u jelo i dobro sjedinite. Krompir nema jak ukus, pa neće značajno promeniti ukus jela, a zdraviji je izbor od belog brašna. Možete da koristite i pire od nekog drugog povrća, ali u tom slučaju pazite da ne promenite ukus jela.
![krompir](/data/images/2024-04-02/82913_krompir-shutterstock-2332955395_iff.jpg?t=1720343808)
Shutterstock
Krompirov skrob
Ako imate problem sa glutenom, pa ga izbegavate, za zgušnjavanje možete da koristite krompirov skrob. Potrebna je jedna kašika skroba pomešana s dve kašike vode kako bi se dobila kaša. Sipajte je u jelo ili sos i neprestano mešajte dok se smesa ne zgusne.
Bonus video:
Možda vas zanima…
![Loading](https://najzena.alo.rs/files/img/loader.gif)