Bakterije igraju kolo: Evo nagoveštaja da treba da promenite četkicu za zube, ovaj savet ne smete ignorisati

Vesti 06.07.2024 21:30 0

Pokušajte da ne pritiskate previše kada perete kako biste pomogli vlaknima da zadrže svoj oblik i budite nežni prema zubima...

pranje zuba

Shutterstock

Kada je u pitanju četkica za zube, postoji velika šansa da ste dobro razmislili da li želite električnu ili običnu. Međutim, kada ste je kupili, možda niste previše razmišljati o njoj, a ni o tome koliko često treba da je menjate. Ali apsolutno bi trebalo da razmislite o tome.

zubi

Shutterstock

 

Džojs Kang, kozmetički i restaurativni stomatolog i vlasnica studija ,,Orange + Magnolia Dental Studio" je otkrila za Real Simple kada treba da zamenimo četkice za zube i zašto je to toliko važno. 

Kada treba da promenite četkicu za zube?

Ako želite da vaša usta budu zdrava, neophodno je redovno menjati četkicu za zube. „Trebalo bi da menjate četkicu za zube svaka 3 do 4 meseca zbog nakupljanja bakterija“, kaže dr. Kang.  Ovo je u skladu sa preporukom Američkog stomatološkog udruženja.

Koji su znaci da treba da promenite četkicu za zube?

Jedan od glavnih znakova da morate da promenite četkicu za zube je kada vlakna počnu da se troše, kaže dr. Kang. Međutim, postoje i manje vidljivi znaci na koje treba obratiti pažnju. „Poželećete da ga promenite čak i ranije ako ste bili bolesni“, objašnjava dr. Kang, da biste sprečili širenje bakterija. 

Kako dezinfikovati i očistiti četkicu za zube

„Jedan savet za produženje trajanja četkice za zube je da koristite odgovarajući pritisak prilikom pranja,“ kaže dr. Kang. Pokušajte da ne pritiskate previše kada perete kako biste pomogli vlaknima da zadrže svoj oblik i budite nežni prema zubima.

četkice

Shutterstock

 

Dr. Kang takođe kaže da perete svoju četkicu za zube kako biste produžili njen vek trajanja. „Mnogi ljudi ovo ne znaju, ali svoju četkicu za zube možete oprati deterdžentom za sudove.“

Na taj način možete „ukloniti naslage bakterija“ sa četkice, pa će tako trajati malo duže. Međutim, Kang i dalje preporučuje da menjate četkice za zube svaka 3 do 4 meseca, bez obzira koliko često je perete.

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading