Stručnjaci su dali odgovor: Da li je štetno da prozori budu zatvoreni ceo dan kad je napolju vruće?

Vesti 17.06.2024 16:00 0

Porast temperature uslovljava češću upotrebu klime. Ali tada su prozori ceo dan zatvoreni.

prozor

Shutterstock

Da li je bolje ostaviti prozore otvorene ili zatvorene tokom celog dana? Mišljenja su podeljena. Neki kažu da je poželjno otvoriti prozore i pustiti da vazduh uđe unutra, dok drugi misle da ćete se bolje zaštititi od vrućine ako su zatvoreni. Pitanje je da li je štetno da prozori budu zatvoreni baš ceo dan?

Redovna ventilacija je neophodna

Istraživanja pokazuju da se kvalitet vazduha, posebno u manjim prostorima brzo pogoršava. U studiji koja je ispitivala kvalitet vazduha u spavaćoj sobi, u većini slučajeva izmeren nivo ugljen dioksida, značajno je premašio preporučene vrednosti. U nekim slučajevima bio je i do 75 odsto veći!

Loš kvalitet vazduha ne utiče negativno samo na san, već narušava opšte zdravlje, radnu efikasnost i koncentraciju. Istraživači Njujorškog medicinskog univerziteta proučavali su dve poslednje stavke. Oni su, naime, okupili 24 zdrave odrasle osobe u zatvorenoj prostoriji i testirali njihovu sposobnost za donošenje odluke na različitim nivoima koncentracije ugljen-dioksida. Analizom dobijenih rezultata, istraživači su otkrili da visoka koncentracija ovog prirodnog gasa značajno usporava misaone procese dobrovoljaca.

prozor

Shutterstock

 

Nivo ugljen dioksida napolju je oko 380 na milion čestica, ali nivo u zatvorenom prostoru može biti mnogo veći (zbog disanja), u prenatrpanim kancelarijama ili salama za sastanke često dostiže 1.000, a ponekad i 3.000 na milion čestica, kažu istraživači.

Šta se preporučuje kada je vruće?

Zbog svega navedenog, važno je da se prostor provetri čak i kada je temperatura visoka. Zatvaranje prozora i spuštanje roletni tokom celog dana poželjno je samo kada niko nije u kući. Ako pak provodite veći deo dana unutra, većina stručnjaka preporučuje da se prozori otvaraju nekoliko puta dnevno (najmanje po 5 minuta) čak i kada je napolju veoma toplo. Idealno je da napravite promaju i nakon toga odmah zatvorite prozore da biste se zaštitili od vrućine. Provetravajte u ranim jutarnjim satima i kasnim večernjim, kao i tokom noći. U ostalim periodima dana, poželjno je da prozori budu zatvoreni, posebno oni koji su izloženi direktnoj sunčevoj svetlosti.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading