A mogu biti tako dobre: Najveće omaške koje pravimo kad spremamo tikvice (RECEPT)

Slobodanka Ćorić Vesti 14.06.2024 20:31 0

Evo dve najčešće greške koje pravimo kada kuvamo i pečemo tikvice

A mogu biti tako dobre: Najveće omaške koje pravimo kad spremamo tikvice (RECEPT)

Shutterstock

Spremanje tikvica može delovati kao jednostavan zadatak, ali često pravimo greške koje mogu umanjiti njihov ukus i teksturu. Ove greške, koje možda nisu očigledne na prvi pogled, mogu da učine razliku između savršeno pripremljenog obroka i obroka koji nije dostigao svoj puni potencijal. Evo dve najčešće greške koje pravimo kada kuvamo i pečemo tikvice:

Pravilno sečenje tikvica može biti ključno za njihovu pripremu. Često pravimo grešku seckajući ih na previše tanke ili previše debele komade. Previše tanke komade mogu dovesti do toga da se tikvice prebrzo ispeku ili skupe, dok previše debele komade mogu rezultirati nejednakim pečenjem i nedovoljno mekanim tikvicama. Idealna debljina sečenja je oko ½ centimetra, što omogućava ravnomerno pečenje i zadržavanje sočnosti.

Tikvice sadrže dosta vode, pa je važno pravilno upravljati njihovom vlagom tokom pripreme. Jedna od najčešćih grešaka je ne uklanjanje viška vlage pre pečenja ili kuvanja. Višak vlage može rezultirati vodenastim i gnjecavim tikvicama umesto hrskavim i sočnim. Da biste to izbegli, posolite isečene tikvice i ostavite ih da odstoje nekoliko minuta. Zatim ih pažljivo obrišite papirnim ubrusom kako biste uklonili višak soli i vode pre pečenja ili kuvanja.

Recept za mafine sa tikvicama

Odlično se kombinuju sa drugim namirnicama i prepune su vitamna, zato donose brojne blagodeti našem organizmu. Takođe, i ovaj recept za mafine je veoma zdrav, jer nema ni ulja, a ni brašna.

Potrebni sastojci za mafine sa tikvicama:

  • 2 tikvice
  • 1 šargarepa
  • so, biber, peršun, paprika
  • mladi luk
  • 100 g sira
  • 1 jaje

Kako se priprema?

Tikvice i šargarepu izrendajte, posolite i ostavite 10 minuta da pusti vodu. Nakon toga procedite.

U drugoj činiji pomešajte rendan sir, seckan sveži peršun, seckan praziluk, jaje i začine.

Dobro promešajte pa dodajte iseđene tikvice i šargarepu.

Sve sjedinite i stavljajte u kalup za mafine ili silikonske korpice.

Pecite na 180°C 15-20 minuta.

 

@najzena.rs "Tiršova nam je druga kuća": Marija je rodila zdravo dete, a onda je saznala strašnu dijagnozu! #najžena #fypシ #fypシ゚viral #žena ♬ original sound - Najzena.rs

 

Komentari (0)
Loading