Savršena za balkon: Biljka koja svakog jutra otvara nove cvetove u raznim bojama

Slobodanka Ćorić Vesti 30.05.2024 16:30 1

Osim što je ukras, ova biljka se u nekim delovima sveta koristi za hranu životinja i ljudi. Pored toga, izuzetno je lekovita biljka

horoskop

Shutterstock

Ladolež je mnogima omiljena puzavica, poznata i po imenu – ukrasni slak, a latinski naziv je Calistegia sepium. To je biljka penjačica, koja veoma brzo napreduje, lako raste i daje prelepo cveće. To je višegodišnja biljka čija stabljika može dostići i do tri metra. Ovija se oko ograda i drugih biljaka.

Svakog jutra otvara nove cvetove

Jedna od posebnosti ove biljke je što svakog jutra otvara nove cvetove, koji se ponovo zatvaraju u podne. Cvetovi mogu biti obični plave, ljubičaste, bele i crvene boje, a postoje i veoma dekorativne prugaste vrste.

Osim što je ukras, ova biljka se u nekim delovima sveta koristi za hranu životinja i ljudi. Pored toga, izuzetno je lekovita biljka. Koren ladoleza je dosta razgranat, listovi su srcoliki, a cvetovi levkasti.

Ladolež možete da posejete i u saksiju, ali neka bude duguljasta i duboka, i stavite rešetkice čim posejete ovo divno cveće.

cveće

Shutterstock

 

Lekovitost

Lekovita svojstva ladoleža poznata su u narodnoj medicini od davnina, a najviše su ga koristili arapski lekari koji su prvi progovorili o njegovim lekovitim svojstvima i uveliko ga koristili. Kada je reč o lekovitosti i vrstama ladleža, treba ga razlikovati od poljskog slaka, čija čaška nema dva velika lista u blizini cveta.

24h pre nego odlučite da sejete ladolež, seme potopite u mlak čaj od kamilice i ostavite do stura. Tako će cveće brže proklijati i iznići.

Ladolež raste u visinu od 2 metra, i može biti u raznim bojama, ali i dvobojni. Svako jutro ladolež otvara svoje trubice, da bi ih tokom noći zatvorio. Uklanjajte precvetale cvetove i redovno ga zalivajte, ali nikako nemojte dopustiti da "pliva u vodi".

Kao i svako cveće, ladolež zahteva prihranu tokom interzivne sezone cvetanja, dovoljno sunca i vode.

Jednom posejan ladolež, godinama će rasti na istom mestu, jer se sam razmnožava.

Komentari (1)
Loading
Neko
30.05.2024 21:12

Posejala moja svekrva jednom blizu stajskog đubriva otišlo u njivu,ne možemo 30 godina da ga iskorenimo iz kukuruza