Krastavci, nakon što se stave u teglu, potopljeni u marinadi sa malo soli, dobijaju savršen ukus nakon otprilike tri dana.
S druge strane, kiseli krastavci dobijaju odgovarajuće kvalitete nakon otprilike 3-4 nedelje. Kao i svako jelo, krastavci se nakon nekog vremena mogu pokvariti. Ovo se može desiti, između ostalog zbog grešaka koje smo napravili u njihovoj pripremi.
Ponekad krastavci izgledaju dobro, ali kada otvorite teglu, osećate neprijatan miris. Ovo je znak da krastavci nisu za konzumaciju.
Evo šta još treba da znate:
Još jedan znak da su vam krastavci pokvareni je boja. Ako je na njima siva prevlaka ili tamnozelena ili belo-plava, krastavac definitivno nije pogodan za konzumaciju. To je otrovna buđ koja bi, ako ostavimo krastavce na u tegli, mogla da naraste prilično velika.
Kako izbeći buđ na krastavcima?
Evo na šta treba da pazimo da kiseli krastavci ne postanu buđavi. Pre svega, tegla mora biti pažljivo zatvorena - tako da u nju ne može ući vazduh.
Sve dok se kiseli krastavci drže hladni, mogu da izdrže više od 75 dana u frižideru", kaže ekspert Edi Andre za Eating Well. Nakon otvaranja, sve kisele krastavčiće treba čuvati u frižideru, potopljene u marinadi, da bi održale svežinu najmanje do tri meseci.
Bonus video: