Počinje sezona kiselih krastavaca.
Najbolji kiseli krastavci za kiseljenje beru se krajem jula i tokom prve dve nedelje avgusta. Za to vreme, krastavci rastu tako brzo da se mogu brati čak i svaki drugi dan. Takođe su prave veličine. Najbolje ih je čupati ujutru nežnim povlačenjem, a ne gnječenjem krajeve. Zahvaljujući tome, posle neće biti gorki.
SVAKA ŽENA TREBA DA ZNA

AJMOKAC SA SPANAĆEM I PILETINOM Rapsodija ukusa u svakom zalogaju, za ručak koji se pamti

BAKLAVA ČIZKEJK Fenomenalna poslastica od koje će vam poći voda na usta, za sve prilike

NEODOLJIVI KOLAČ SA PISTAĆIMA Osvežavajući desert kao osmišljen za proleće, bićete oduševljeni
Jednostavan recept za kisele krastavce
Operite krastavce u hladnoj vodi i ostavite ih u posudi sa hladnom vodom nekoliko sati. Takva voda će ih učiniti čvrstima.
Pripremite kiseli krastavčić: u litar proključale vode dodajte prepunu kašiku kamene nejodirane soli. U tegle stavite 1-2 grančice kopra, 2-3 čena belog luka i komad korena rena. Neki dodaju i listove trešnje ili ribizle. Stavite krastavce i prelijte vreliom salamurom. Poklopite i ostavite 24-72 sata. Zatim ih odnesite u podrum ili drugo hladno mesto.
Kiseljenje krastavaca u plastičnim flašama. Da li je zdravo?
U poslednje vreme je popularno kiseljenje krastavaca u plastičnim flašama, posebno većih flaša od 5 litara, ali i onih manjih sa širokim otvorom. Nažalost, ova metoda može biti štetna po vaše zdravlje!
- PET flaše u kojima kupujemo vodu, sokove ili mleko su po definiciji ambalaža za jednokratnu upotrebu -objašnjava dijetetičarka Justina Marszałkovska-Jakubik, kreatorka bloga Zdrovo Najedzeni za Fakt.
Plastika izložena suncu, temperaturi ili kiselinama u bočicu „ispušta” štetna hemijska jedinjenja, poput bisfenola A. Ovaj takozvani BPA, koji se akumulira u telu, šteti nam čak i u majčinoj utrobi. Kako Justina Marszałkovska-Jakubik objašnjava, "molekuli BPA imaju sposobnost da prođu kroz placentu. BPA ima efekat blokiranja rada glavnih muških hormona." Štaviše, bisfenol A takođe doprinosi bržem razvoju neoplastičnih promena... Tako da ne vredi rizikovati i kiseliti krastavce u plastici! Staklene tegle će biti mnogo bolje.
BONS VIDEO