Savet iskusnih domaćica: Peršun će vam biti svež mesec dana ako ga čuvate na ovaj način

Vesti 05.06.2024 13:31 0

Peršun je biljka koja svakom jelu daje onaj poseban ukus i miris, a supa se bez njega ne može zamisliti.

peršun

Shutterstock

Kao začin u jelima i salatama, koristi se još od 17. veka, kaada se pominje u jednom francuskom kuvarskom zapisu. Peršun nije samo aromatičan i ukusan začin za jela, već ima i lekovita svojstva koja su odavno poznata u našem narodu, zahvaljujući bogatstvu vitamina i minerala koji se u njemu nalaze.

Produžite mu svežinu

Za jela i salate najbolje je koristiti svež peršun. Ali znamo da on brzo uvene kada stoji u frižideru, koji god način skladištenja da koristite. Jedna domaćica je isprobala razne načine i pronašla onaj koji čuva svežinu ovom začinu jako dugo, čak mesec dana!

peršun

Unsplash

 

Šta treba da uradite

Sipajte u činiju vodu, dodajte kašiku sode bikarbone i stavite peršun koji ste rukom iskidali. Promešajte i ostavite da stoji 15 minuta. Zatim sipajte malo sirćeta na dasku za seckanje i obrišite je. Peršun operite u tri čiste vode. Preko daske za seckanje stavite pamučnu krpu pa na nju izvadite peršun. Umotajte i ostavite da se potpuno osuši. U sterilizovanu teglu stavite na dno papirni ubrus, pa ubacite suv peršun. Teglu hermetički zatvorite i čuvajte u frižideru. Peršun će tako ostati svež jako dugo, čak i više od mesec dana, a zadržaće i svoju jaku aromu i ukus.

Bonus video:

 

 

Komentari (0)
Loading