Spremite se za krečenje: Pre nego što otvorite farbu, proverite jednu važnu stvar, skratiće vam muke

Vesti 01.06.2024 17:00 0

Postoji nekoliko prilično očiglednih znakova da se vaša farba pokvarila

farba

Shutterstock

S obzirom na tolike varijante farbi, kako proveriti koja je najbolja? I koliko će trajati?

Kada je reč o krečenju, uvek je bolje imati više farbe nego što vam je potrebno. Ali kao što je gore pomenuto, morate znati koliko dugo traje farba i kako je pravilno skladištiti da bi se mogla ponovo koristiti.

farba

Shutterstock

 

Dakle, uzmite svoju zaštitnu traku i nastavite da čitate kako biste otkrili sve što treba da znate.

Koji je rok trajanja farbe?

Ovo zavisi od toga da li ste održali odgovarajuće uslove skladištenja. Nove konzerve farbe na bazi lateksa ili uljane farbe obično traju tri godine. Ako pravilno skladištite konzervu otvorene boje i ne izlažete farbu vazduhu, može trajati i do nekoliko godina duže od toga. Naravno, svaki brend će imati svoje smernice za rok trajanja otvorene ili neotvorene konzerve.

Pogledajte listu ispod kako biste procenili koliko dugo traju različite vrste farbi:

  • Lateks boja: 2 do 10 godina
  • Akrilna boja: 2 do 15 godina
  • Boja na bazi ulja: 5 do 15+ godina
  • Boja na bazi kreča: 1 do 5 godina
  • Mlečna boja, pomešana iz praškastog oblika: 1 do 7 dana
  • Mlečna boja, unapred pomešana u konzervi: 1 do 2 godine
Da li je moguće koristiti staru farbu?

Ponekad! Ako otvorite konzervu i boja izgleda u redu i miriše na boju (što znači da nema neobičan miris), pokušajte da je promešate. Ako postoji komada koji se rastvaraju počnete da mešate, verovatno nije pametno da je koristite, kaže Votson. Ali uvek možete otići u prodavnicu boja da biste dobili mišljenje profesionalca.

krečenje

Shutterstock

 

S druge strane, ako otkrijete sloj boje, to znači da je vazduh ušao u konzervu i da se gornji sloj boje suši. U ovom slučaju, možete pokušati da ga spasete: skinite osušeni sloj i bacite ga. Zatim dobro promešajte boju i nanesite je, navodi The Pioneer Woman.

Kako proveriti da li se farba pokvarila?

Postoji nekoliko prilično očiglednih znakova da se vaša farba pokvarila. Ako miriše kiselo ili smrdljivo, poput pokvarenih jaja, definitivno više nije upotrebljiva. To je zato što su bakterije verovatno prisutne i izazivaju miris. „Takođe će imati loše prijanjanje, možda se neće osušiti i može zadržati miris nakon što je nanesete na površinu“, kaže Votson.

Kako se farba skladišti?

Da biste bili sigurni da će vaša boja imati dug vek trajanja, uverite se da je pakovanje pravilno zatvoreno, a zatim da se čuva na suvom, klimatizovanom mestu na odgovarajućoj temperaturi za vrstu boje koju imate. Ono što zaista treba da znate je da, uvek možete zadržati ostatke boje. „Najvažniji korak je držati vazduh podalje od konzerve“, kaže Rik.  

 

 

Bonus video:

 

 

 

Komentari (0)
Loading