Paprika će rađati mnogo više: Rod će biti duplo veći, a plod mesnatiji i krupniji ako pored nje posadite ovu biljku

Vesti 29.05.2024 11:20 0

Nijedna bašta se ne može zamisliti bez paprike. Ona je neizostavan sastojak mnogih jela i zimnica.

paprika

Shutterstock

Paprika je jedno omiljenih povrća na našem podneblju. Bez nje skoro da ne može da se zamisli trpeza. Leti se jede u svežem obliku, u salatama, kao i u raznim jelima, a zimi i pripremljena u zimnici. Zato svako ko gaji povrće, sadi i papriku.

Kako da bolje rađa

U bašti, paprika će dobro uspevati pored mnogih biljaka. Nije komplikovana i zahtevna za održavanje. Dobro se prilagođava i od skoro svake biljke koja se posadi pored nje, izvući će neku korist.

Ali, ako želite da paprika rađa više, da plodovi budu krupni i mesnati, stručnjaci savetuju da je posadite pored neke od sledećih biljaka: paradajz, spanać i blitva, patlidžan, kukuruz, pasulj, tikvice, krastavac, grašak, zelena salata, crni i beli luk, rotkvice, šargarepa, cvekla, začinsko bilje (bosiljak, mirođija, origano, majčina dušica, ruzmarin, nana, peršun).

Paprika će rađati mnogo više: Rod će biti duplo veći, a plod mesnatiji i krupniji ako pored nje posadite ovu biljku

Shutterstock/Ajvar

 

Ne prija joj krompir

Paprika jedino ne podnosi društvo ovih biljak, pa će pored njih manje napredovati:

1. Krompir – sve štetočine koje napadaju krompir, vole i paprike, pa će i njih napasti.

2. Kupus (karfiol, brokoli) – paprika voli blago kiselo zemljište, dok kupusu odgovara alkalno. 3. Komorač – njegov koren ispušta specifičnu hemikaliju koja šteti svim biljkama u njegovoj blizini, pa je najbolje saditi ga u posebnim saksijama.

Bonus video:

 

 

 

 

Komentari (0)
Loading